X

La radiografia dels delictes d’odi a les Illes Balears

La Fiscalia ha registrat més de 20 els casos des que va entrar en vigor la llei LGTBI

03/06/2017

La radiografia dels delictes d’odi a les Illes Balears

Un bus de l'EMT, aquest divendres, a la plaça de Cort. /EFE

L’autobús que volen les Illes Balears recorre els carrers de Palma amb el cartell “stop transfòbia” encès, ben gran. Aquest divendres, la pressió social i política va impedir que Ciutat acollís la conferència d’Ignacio Arsuaga, president de Hazte Oir a Palma.

El Govern i l’Ajuntament de Palma han portat aquesta associació a la Fiscalia per un presumpte delicte d’odi arran d’una publicació a Facebook. “La majoria de delictes d’odi es cometen a través de les xarxes socials. Hi ha una tendència a l’alça dels delictes informàtics, l’anomenada criminalitat informàtica”, assegura a IB3 Ràdio Jose Diaz Cappa, fiscal de la Tutela Penal de la Igualtat i contra la Discriminació.

A les Illes són més de 20 els casos de delictes d’odi registrats des que va entrar en vigor -fa just un any- la llei que garaenteix els drets de lesbianes, gays, transexuals, bixesuals i intersexuals. Amb tot, però, “el 90% de les agressions se silencien. Els delictes relacionats amb el col·lectiu LGTBI són els que més repunten”, subratlla Sonia Vivas, responsable del servei contra els delictes d’odi de la Policia Local de Palma.

“Els incidents relacionats amb els prejudicis i la discriminació cap a homes i dones que reconeixen la seva homosexualitat són dels que més es denuncien”, apunta Montserrat Marin, cap de Seguretat Ciutadana de la Policia Nacional.

Els experts avisen que aquest tipus d’agressions -tant físiques com psíquiques- poden fragmentar la societat i alterar-ne la convivència.

Malgrat hi ha estadístiques oficials, encara queden lluny de reflectir la realitat. Psicòlegs i investigadors parlen d’una xifra oculta. “Les víctimes tenen por a denunciar”, diu Concha Antón, professora de Psicologia de la Universitat de Salamanca.

Un altre dels delictes d’odi que més es detecten a les Illes Balears són els relacionats amb l’anomenada islamofòbia, fòbia contra l’islam.

Jutges, policies i personal sanitari admeten, però, que encara hi ha un dèficit de formació pel que fa als protocols de discriminació vigents. Encara queda prop l’any 2011, quan l’Observatori Espanyol de Delictes d’Odi va començar a registrar els fets vinculats amb aquests tipus d’agressions.

03/06/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris