X

Comença oficialment l’estiu: 93 dies, dos eclipsis i pluges d’estels

Aquest dimecres és el dia més llarg de l'any i el de la nit més curta, que no és la de Sant Joan

21/06/2017

Comença oficialment l’estiu: 93 dies, dos eclipsis i pluges d’estels

El sol surt darrere el monument de Stonehenge, conegut com "El Temple del Sol", durant el festival del Solstici d'Estiu, al Regne Unit. /EFE

El sol d’estiu del 2017 escalfa les Illes Balears des de les 6:24 hores d’aquest 21 de juny, el dia més llarg de l’any i el de la nit més curta de l’any, que no és la de Sant Joan. Concretament, el sol a migdia es troba situat a 23.5º de latitud al nord de l’equador, just sobre una línia imaginària denominada tròpic de Càncer.

A les Balears, gaudirem de 14 hores i 58 minuts de sol, 5 hores i 36 minuts més que el dia del solstici d’hivern, el més curt de l’any. Però, curiosament, ni és el dia en que el sol surt més prest ni aquell en que es pon més tard. Les sortides de sol més primerenques tenen lloc la setmana anterior al solstici. I les postes més tardanes es poden observar en la setmana posterior. En aquesta època el sol mai es pon al cercle polar àrtic i es situa sempre per sobre de l’horitzó, les 24h del dia. Fora del cercle àrtic, sortides i postes són més lentes i per tant ofereixen un major espectacle.

Oficialment, l’estiu durarà 93 dies i 15 hores, de manera que finalitzarà el 22 de setembre. Durant aquesta estació es produiran dos eclipsis, un de Lluna i un altre de Sol, i diverses pluges de meteors, segons informa l’Observatori Astronòmic Nacional.

Exactament, dia 7 d’agost hi haurà un eclipsi parcial de Lluna que serà visible a Austràlia, Àsia, Àfrica i Europa, i que des d’Espanya es podrà veure les seves últimes fases, amb magnituds de 0,5 a les illes Canàries, 0,3 en el sud-est de la península i 0,2 a l’interior i el nord peninsular. Per contra, a les Illes Balears i l’extrem oriental de la península no serà visible. A Madrid, l’eclipsi s’iniciarà a les 20.45 hores i serà visible fins a la posta de sol a les 21.03 hores.

Més tard, el 21 d’agost, es produirà un eclipsi total de Sol, que serà visible als Estats Units, així com de manera parcial en la resta d’Amèrica, Àfrica i, abans de la posta de sol, a Europa. A Espanya es podrà observar a darrera hora del capvespre.

L’estiu també permetrà veure pluges de meteors. Així, es podran observar les pluges de meteors que es produeixen ocasionalment, entre les quals destaquen la de les ‘delta Acuáridas’, el màxim ritme del qual es donarà al voltant del 30 de juliol, i la més famosa de l’estiu, les llàgrimes de Sant Llorenç, al voltant del 12 d’agost.

Altrament, la primera lluna plena de l’estiu serà el 9 de juliol. N’hi haurà dues més: el 7 d’agost i el 6 de setembre.

 

Per què fa calor a l’estiu?

Que faci calor a l’estiu no depèn de la distància al sol. Així, curiosament, el pròxim 3 de juliol serà el dia de l’afeli, aquell en que la Terra es troba més enfora del sol. Si l’estiu és l’epoca més càlida és a conseqüència de la inclinació de l’eix terrestre. Els rajos solars incideixen de manera perpendicular en aquests mesos i, per tant, l’energia que arriba és major.

L’afeli no suposa cap refredament, però sí condiciona la durada de l’estació. Allunyada del sol, la terra descriu un moviment orbital més lent. L’estiu és, per tant, és l’estació que més dura. 93 dies i 15 hores aquest 2017 fins el 22 de setembre.

21/06/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris