X

La capa de gel de Groenlàndia és tòxica

Els contaminants emesos mundialment s'acumulen a l'Àrtic i s'emmagatzemen en els ambients congelats de la criosfera

11/07/2017

La capa de gel de Groenlàndia és tòxica

/EFE

La capa de gel de Groenlàndia es veu sovint com un entorn verge, però una nova investigació sosté que no és així. Un estudi liderat per Dinamarca, publicat a la revista ‘Environmental Research Letters‘, ha descobert que els microbis de la capa de gel tenen la capacitat de resistir i degradar els contaminants emesos a escala mundial com el mercuri, el plom, els bifenils policlorats (PCB, per les seves sigles en anglès) i hidrocarburs aromàtics policíclics (PAH, per les seves sigles en anglès).

La doctora Aviaja Hauptmann, de la Universitat de Groenlàndia i directora de la investigació, apunta: “Els contaminants emesos mundialment s’acumulen a l’Àrtic i s’emmagatzemen en els ambients congelats de la criosfera, la qual cosa significa essencialment que s’han convertit en reserves de productes químics tòxics”.

Atès que el potencial genètic de la resistència als contaminants i la degradació sol indicar la presència dels contaminants pertinents, els seus resultats indiquen que, des del punt de vista microbiològic, la capa de gel de Groenlàndia no és un entorn primitiu.

“Cal parar més atenció al possible alliberament de contaminants en aquest entorn que canvia ràpidament. Com les capes de gel es fonen a causa del canvi climàtic, tenen el potencial no només d’augmentar el nivell del mar, sinó també la pol·lució de l’ambient al seu al voltant a través de l’alliberament d’altres contaminants que s’han acumulat en ells”, conclou Hauptmann.

11/07/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris