X

Un dels majors icebergs del món es deprèn de l’Antàrtida

El blog de gel té una extensió molt major a l'illa de Mallorca i va a la deriva

13/07/2017

Un dels majors icebergs del món es deprèn de l’Antàrtida

/NASA/USGS

Un dels majors iceberg del món, d’uns 5.800 quilòmetres quadrats, s’ha desprès del segment Larsen C de l’Antàrtida, la qual cosa deixa la resta de la plataforma vulnerable a futures ruptures, segons han revelat els experts de la Universitat de Swansea, al Regne Unit.

Els científics feia més d’una dècaada que els experts vigilaven el desenvolupament d’una gran esquerda oberta en aquesta zona del continent blanc, però el procés de ruptura es va accelerar a partir del 2014, la qual cosa pronosticava la imminència d’aquest succés.

El despreniment definitiu de l’iceberg tabular ha ocorregut en els dos darrers dies, ha confirmat el “Projecte Midas” de la Universitat de Swansea, que ha precisat que no “tenen coneixement” que estigui “relacionat amb el canvi climàtic provocat per l’home”.

En un comunicat, els experts van indicar que l’enorme bloc, que s’espera que sigui denominat A68, pesa més d’un bilió de tones i té una extensió equivalent a 55 vegades la ciutat de París, i molt més gran que l’illa de Mallorca.

El nou iceberg, d’uns 200 metres de grossor, no es desplaçarà ni molt ràpid ni massa lluny a curt termini, però els científics seguiran molt de prop la seva evolució davant la possibilitat que els vents i els corrents l’empenyin cap al nord, on pot convertir-se en un perill per a la navegació.

Encara que pesa més d’un bilió de tones, l’A68 ja estava surant abans del seu despreniment, per la qual cosa els científics no preveuen que es produeixi un augment immediat del nivell del mar.

Si el segment Larsen C perd en el futur més superfície, adverteixen els experts, es podria accelerar el procés de fusió de glaceres i el consegüent flux d’aigua podria tenir un impacte moderat sobre l’augment del nivell del mar.

13/07/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris