X

La regulació dels pisos turístics queda enlaire

El conseller de Turisme, Biel Barceló, ha encarregat un informe jurídic per aclarir els dubtes que genera la llei

19/07/2017

La regulació dels pisos turístics queda enlaire

L’endemà de l’aprovació de la reforma de la Llei del turisme, el vicepresident i conseller, Biel Barceló, s’ha reunit amb els serveis jurídics per encarregar un informe per aclarir els dubtes que ha generat la no-regulació dels pisos turístics.

La nova Llei del turisme no regula el lloguer turístic a pisos. El text manté l’article 49 de la llei anterior, anomenada Llei Delgado, en el qual delimita el lloguer vacacional per habitatges unifamiliars, aïllats o cases mitjanceres. Però la norma tampoc prohibeix el lloguer turístic a pisos, perquè s’ha eliminat l’article 52 de Delgado que ho vetava. Per tant, les estades vacacionals a pisos queden a l’aire.

El que sí que permet la normativa és el lloguer turístic a pisos que siguin residència habitual i per un temps màxim de 60 dies a l’any.

Amb la reforma de la Llei aprovada ha entrat en vigor una moratòria que impedirà registrar nous habitatges per llogar turísticament durant un any. Temps que tindran els consells insulars i l’Ajuntament de Palma per establir les zones on es permetrà l’arrendament. Les cases situades en sòl rústic protegit no es podran llogar als turistes. Les noves llicències seran de 5 anys de durada.

Les cases unifamiliars i adossades que ja tinguin llicència podran continuar llogant-les a turistes, també les ubicades en sòl rústic. A les Balears hi ha 70.000 places regularitzades que no estan amenaçades per la zonificació que elaborin els Consells.

Algunes de les novetats de la norma són que un propietari només podrà llogar 3 habitatges per estades vacacionals per evitar l’especulació. També es fixa un sostre de places turístiques: per cada plaça que es doni d’alta, se’n donarà una de baixa. La Llei també preveu multes de 400.000 euros per les plataformes comercialitzadores que publicitin habitatges sense el número de registre. Per lluitar contra l’oferta il.legal, es destinaran més inspectors i augmenten les sancions.

 

Aptur considera indesxifrable la nova llei del turisme

L’Associació d’Apartaments i Habitatges de Lloguer de Temporada de les Balears (Aptur) considera que la nova Llei del turisme és indesxifrable i és el pitjor dels escenaris. El seu president, Joan Miralles, demana a Biel Barceló que aclareixi com queda el lloguer dels habitatges plurifamiliars. Miralles demana també una moratòria en les multes perquè, al seu parer, ara mateix no està clar si es pot llogar o no en habitatges plurifamiliars.

El president del Col·legi d’Administradors de Finques, Pau Boner, entén que aquesta modalitat continua prohibida com ho estava abans a la Llei Delgado. El president de la Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera, Manuel Sendino, no veu canvis pel que fa als habitatges plurifamiliars i dubten de la capacitat sancionadora i d’aplicació de la norma. Per la seva banda, el president de l’Associació d’Habitatges i Allotjaments Turístics d’Eivissa, Roberto San Esteban, entén que el lloguer en plurifamiliars només serà possible quan el llogui el propietari i per un màxim de 60 dies. Aquesta associació celebra també l’enduriment de les sancions.


ENTREVISTA Barceló culpa Podem que els pisos turístics quedin sense definir a la nova Llei


 La nova Llei obliga al Consell de Menorca refer la seva regulació del lloguer plurifamiliar

19/07/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris