X

A punt d’entrar en vigor la llei que regularà el lloguer turístic

Avui s'ha publicat en el Butlletí Oficial del Parlament

28/07/2017

A punt d’entrar en vigor la llei que regularà el lloguer turístic

Si hi ha res clar en el nou text que avui publica el Butlletí del Parlament és que el lloguer turístic de pisos no queda clar. Podem va propiciar que es mantingués l’article 49 de la llei de 2012 del PP que sí que limitava el lloguer vacacional només per a residències habituals unifamiliars, aïllades o cases mitjanceres.

El que no prohibeix explícitament la norma actual és el lloguer turístic a pisos plurifamiliars, perquè es va eliminar l’article 52 de la Llei Delgado que determinava la tipologia dels habitatges que es podien llogar des del punt de vista turístic. El text deixa en mans dels Consells i dels Ajuntaments delimitar les zones on es permetrà aquesta activitat.

Així, quan es publiqui la norma al BOIB, entrarà en vigor aquest nou text.

Les llicències per al lloguer turístic tendran una vigència de 5 anys. Es podran renovar sempre que compleixin tots els requisits i la zonificació no hagi variat. Per poder llogar, s’ha de tenir el certificat energètic corresponent i hi ha 3 anys per aconseguir-lo. A més, s’hauran de disposar de comptadors d’aigua i llum individuals.

Per obtenir la inscripció turística, l’habitatge haurà de tenir, almanco, 5 anys d’antiguitat i demostrar que durant aquest període ha tengut un ús residencial. Queda prohibit, també, el lloguer vacacional als habitatges de protecció oficial.

La llei també preveu un límit de llicències que pot tenir un mateix propietari:  tot i que fins que no es fixi, no se’n donaran de noves a aquells que ja en tenguin 3 o més. Pel que fa al lloguer turístic a pisos plurifamiliars, s’haurà de tenir el permís de la majoria de la comunitat de veïns.

Les infraccions greus seran multades amb entre 4 mil i 40 mil euros. En qualsevol cas, però, la quantia econòmica es podrà reduir fins a un 80% si durant la tramitació de l’expedient sancionador se cedeix l’habitatge a lloguer social per un període mínim de 3 anys.

28/07/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris