X

Palma és el pitjor lloc des d’on veure les Llàgrimes de Sant Llorenç

La capital de Mallorca és una de les ciutats amb major contaminació lumínica d'Espanya

11/08/2017

Palma és el pitjor lloc des d’on veure les Llàgrimes de Sant Llorenç

Foto: EFE / Vídeo: Arquit3D

L’Institut d’Astronomia i Astronàutica de Mallorca (IAAM) ha recomanat que per poder apreciar els meteors coneguts com a Llàgrimes de Sant Llorenç o Perseids, convé allunyar-se de Palma almenys 20 quilòmetres i ha advertit en contra de les activitats lucratives lligades a les estrelles fugiseres.

La institució ha advertit en un comunicat contra les recomanacions que assenyalen Palma i els seus voltants com a llocs privilegiats per veure els Perseids i ha assenyalat que la capital és una de les ciutats amb major contaminació lumínica d’Espanya.

Segons el IAAM, els Perseids ja estan avançant la seva activitat, amb meteors de fins a magnitud -10, amb restes de pols i gas del conegut cometa 109P/Swift-Tuttle.

Les efemèrides permeten preveure que el punt màxim d’activitat serà el vespre del 12 al 13 d’agost, amb una taxa de mes 100 meteors per hora, que entrarien a l’atmosfera terrestre a una velocitat mitjana de 60 quilòmetres per segon.

Des de la darrera setmana de juliol, l’Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM) ha pogut detectar potents bòlids, amb Perseids més brillants que el planeta Venus i d’una longitud de traç superior als 40 graus, quelcom que ha estat corroborat per ciutadans que han albirat potents meteors cap a les 5 hores del matí en la darrera setmana de juliol.

El darrer mapa detallat de la contaminació lumínica de Mallorca posa en evidència que Palma i els seus voltants perden fins a més de la meitat de magnitud límit estel·lar.

Un dels millors investigadors del món d’asteroides, meteors i estels, José María Trigo, del Consell d’Investigacions Científiques (CSIC)-IEEC (Institut d’Estudis Espacials de Catalunya), ha expressat la seva sorpresa i indignació per les pràctiques de recents entitats suposadament científiques impulsades per promotors culturals cap a interessos lucratius.

El IAAM recomana als ciutadans situar-se en punts d’observació lliures de contaminació lumínica i allunyar-se almenys 20 quilòmetres de Palma.

Aconsella, a més, les activitats totalment gratuïtes com les d’AstroMallorca (Gorg Blau-Cúber); el Coll de Sa Gramola, organitzada per l’Associació Astronòmica d’Andratx o la tradicional cita Nit dels Perseids, a Costitx, a l’Observatori i Planetari de Mallorca.

Segons la institució, punts del nord i de l’est de Mallorca, ofereixen condicions òptimes de visió cap al mar per percebre l’entrada d'”estels fugaços” o Perseids en la seva màxima esplendor.

El IAAM ha recordat a més “el flagrant incompliment durant més de 12 anys”, per part de consells i Govern balear, de la Llei de Protecció del Medi Nocturn de les Balears, i que va ser impulsada per l’Observatori Astronòmic de Mallorca el 2004 des del Consell de Mallorca fins a la seva aprovació definitiva pel Parlament balear.


 L’Institut Mallorquí de Ciències de l’Espai organitza activitats amb motiu de la plutja dels Perseides

11/08/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris