X

Els Mossos vinculen l’atemptat de la Rambla amb una explosió al municipi d’Alcanar

L'esclat a un habitatge del municipi tarragonès es va produir dijous de matinada quan els seus inquilins preparaven explosius

18/08/2017

Els Mossos vinculen l’atemptat de la Rambla amb una explosió al municipi d’Alcanar

Estat en què va quedar una casa d'Alcanar (Tarragona) després d'una explosió ocorreguda dijous de matinada, que els Mossos d'Esquadra han vinculat a l'atemptant terrorista a la Rambla de Barcelona. En aquesta explosió va morir una persona quan, pel que sembla, manipulava bombones de butà. / EFE

Els Mossos d’Esquadra han detectat connexions “clares” entre l’atemptat perpetrat dijous a la Rambla de Barcelona, on han mort 13 persones i més de 100 han resultat ferides, i l’explosió d’un habitatge a Alcanar (Tarragona), on els seus inquilins preparaven explosius.

Així ho ha anunciat en roda de premsa el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluis Trapero, que ha confirmat a més que de moment s’ha detingut a dues persones per la seva vinculació amb l’atemptat: un, natural de Melilla, relacionat directament amb l’explosió dijous de matinada a Alcanar i un altre, d’origen marroquí, a Ripoll (Girona), vinculat amb la furgoneta que dijous horabaixa va envestir un centenar de persones a la Rambla.

Trapero també ha confirmat que una tercera persona, en aquest cas d’origen espanyol i sense antecedents, ha mort després de ser abatuda pels Mossos d’Esquadra, que li han tirotejat quan ha envestit a una sergent de la policia catalana quan s’ha saltat un control policial en la sortida de Barcelona, si bé de moment no consta que tingui cap relació amb l’atemptat terrorista.

El major dels Mossos d’Esquadra ha afirmat que, si bé l’autor material de l’atemptat a Barcelona encara no ha pogut ser detingut -i no portava armes visibles-, no es preveu que pugui haver-hi un altre atac terrorista a Catalunya de forma imminent.

Segons Trapero, els cossos de seguretat treballen amb la hipòtesi que es tracta “clarament” d’un atemptat terrorista en el qual l’autor ha actuat amb la voluntat de “matar al màxim nombre de persones possible”. Els investigadors han pogut establir una connexió “clara” i “amb pocs dubtes” entre l’explosió de dijous de matinada en un habitatge d’Alcanar, on una persona ha mort, i l’atemptat de dijous horabaixa, segons el responsable policial.

A preguntes dels periodistes, el major dels Mossos d’Esquadra no ha volgut concretar si els terroristes han precipitat l’atemptat amb la furgoneta a Barcelona després de l’explosió d’Alcanar, on suposadament preparaven explosius amb diverses bombones de butà.

La furgoneta, de color blanc i conduïda per una persona que encara no ha pogut ser detinguda, ha irromput cap a les 16.50 hores pel carril central per a vianants en la cèntrica Rambla de Barcelona, una de les icones turístiques de la capital catalana, i ha atropellat a una velocitat “important”, segons el major, a més d’un centenar de persones. Després de recórrer diversos metres, el conductor, que no portava armes almenys de forma visible ni tampoc les ha deixat en la furgoneta, ha abandonat el vehicle a l’alçada del Liceu i ha fugit corrent, sense efectuar cap proclama, segons ha detallat Trapero, a partir del que han explicat els testimonis.

Davant aquesta situació, els Mossos d’Esquadra han activat el protocol antiterrorista i han aplicat el dispositiu per controlar les sortides de Barcelona i també han confinat en comerços a les persones que es trobaven per la zona de la Rambla i de plaça de Catalunya.

El confinament ha finalitzat passades les 23.00 hores, una vegada s’ha pogut confirmar que no hi havia terroristes amagats en el seu interior i s’ha pogut acompanyar als ciutadans, que han estat identificats, a una zona segura, segons el major.

Trapero ha indicat que la Rambla i els punts sensibles de Barcelona han estat sotmeses a un “fort control policial” que finalitzarà en les properes hores d’aquesta nit, si bé els agents mantindran la seva presència en el lloc per evitar més atemptats.

Els dos detinguts de moment, entre els quals no figura l’autor material de l’atac, són una de les persones vinculades en la preparació d’explosius a Alcanar, natural de Melilla, així com Driss O., d’origen marroquí, que està relacionat amb la furgoneta amb la qual s’ha perpetrat l’atropellament massiu.

De fet, segons han informat a l’agència Efe fonts properes a la investigació, Driss O., que ha estat arrestat a Ripoll per una patrulla de seguretat ciutadana, va passar en 2012 un mes a la presó de Figueres (Girona), en qualitat de preventiu, acusat d’un delicte d’abusos sexuals.

En ple dispositiu antiterrorista per controlar les sortides amb cotxe per Barcelona, una persona, d’origen espanyol, s’ha saltat el control al final de la Diagonal en sentit Llobregat i ha envestit a una sergent -que s’ha trencat el fèmur-, per la qual cosa els agents han tirotejat al sospitós, que ha mort poc després, després de circular uns tres quilòmetres fins a l’altura de Sant Just Desvern (Barcelona). No obstant això, Trapero ha remarcat que aquesta persona, a la qual no li consten antecedents, no té cap tipus de relació amb els sospitosos investigats en relació amb l’atemptat terrorista.

18/08/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris