X

Reapareix el dragonet reticulat, 180 anys després, en aigües de les Illes Balears

Científics de l'IEO han constatat que l'espècie sembla ser bastant freqüent i abundant entre els 40 i 70 metres

12/09/2017

Reapareix el dragonet reticulat, 180 anys després, en aigües de les Illes Balears

Foto: ANA MORILLAS/IEO

Científics del Centre Oceanogràfic de les Illes Balears de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) i del Museu d’Història Natural de Stuttgart han identificat nombrosos individus de dragonet reticulat (Callionymus reticulatus) en aigües de les Illes Balears, la qual cosa ha permès demostrar, 180 anys després, que aquest peix continua present en el Mediterrani.

Aquesta espècie va ser descrita per Valenciennes el 1837, a partir d’un exemplar, ara desaparegut, recollit en un lloc indeterminat davant de les costes de Màlaga. Fins ara, aquesta descripció original era la primera i l’única cita de l’espècie en el Mediterrani.

A partir de mostres de les campanyes DRAGONSAL per al cartogafiat d’hàbitats bentònics en el sud de Mallorca, així com de les campanyes MEDITS d’avaluació d’ecosistemes i recursos demersals al voltant de Mallorca i Menorca, els experts han identificat nombrosos exemplars en els fons de les Illes Balears i han constatat que sembla ser bastant freqüent i abundant a profunditats entre els 40 i 70 metres. Per davall d’aquesta profunditat, es distribueix l’espècie ‘Callionymus maculatus’, molt semblant i de fàcil confusió, que habita fins a més de 250 metres de profunditat.

Aquesta troballa suposa ampliar en més de 700 quilòmetres l’àrea de distribució d’aquest petit peix.

“Amb aquest nou registre es contribueix a millorar el coneixement de la biodiversitat de la Mediterrània, un aspecte bàsic en una àrea amenaçada per la sobrepesca, la pèrdua d’hàbitats, la contaminació, l’aparició d’espècies invasores i l’augment de la temperatura de l’aigua, a causa del canvi climàtic, entre altres factors”, apunta Xisco Ordines, autor de l’estudi.

 

12/09/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris