X

La Generalitat presenta un recurs contra la intervenció dels comptes per part d’Hisenda

L'Agència de Protecció de dades investiga intrusió de bases de dades estatals per el·laborar el cens català

18/09/2017

La Generalitat presenta un recurs contra la intervenció dels comptes per part d’Hisenda

La Generalitat ja ha presentat el recurs al Tribunal Suprem per demanar la suspensió cautelar de la intervenció de les seves finances. Amb aquest tràmit, el Departament d’Economia espera frenar l’execució de l’acord del govern central, que dona al Ministeri d’Hisenda el control gairebé total de la caixa de la Generalitat.

Cristóbal Montoro ha donat de temps fins aquest dimarts al matí per acatar aquesta ordre, publicada al BOE de dissabte, i que implicaria una tutela directa de les finances catalanes per part del ministeri.

Hisenda assumirà el pagament de nòmines i serveis essencials, i congelarà qualsevol nova despesa de la Generalitat. Per pagar les partides ja compromeses, el govern haurà de certificar en cada cas que els diners no es destinen a l’organització del referèndum.

El secretari d’estat d’Hisenda ha insistit que si no presenten els comptes hi haurà intervenció.

D’altra banda, el Butlletí Oficial de la Generalitat publica avui la suspensió del referèndum. Ho fa 11 dies després de l’admissió a tràmit per part del Constitucional del recurs presentat pel Govern central.

El xoc institucional s’intensifica. El Ministre d’Economia ha dit en una entrevista radiofònica que Catalunya no tendria viabilitat econòmica com a Estat independent. Luis De Guindos calcula que el Producte Interior Brut es reduiria almanco en un 25% i augura que la taxa d’atur es duplicaria.

Mentrestant, segueixen les pases per evitar que es celebri la consulta. La Guàrdia Civil ha confiscat avui més material de promoció del referèndum en una nau industrial de Sabadell. S’han endut uns 100.000 díptics de la campanya institucional de la Generalitat. La resposta del govern de Carles Puigdemont ha estat immediata. Ha penjat la papereta de votació a la web del referèndum i des de la mateixa secció també es pot descarregar i imprimir el cartell censurat.

Uns 1.800 professors, investigadors, tècnics i administratius d’universitats i de centres de recerca han firmat un manifest de suport a la consulta i expressen la seva voluntat de votar “sí”. Enfront d’ells, més de mil intel·lectuals i artistes d’esquerres ha fet una crida en contra del que consideren una estafa antidemocràtica.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acordat investigar els presidents de l’Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, i de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, pel delicte de desobediència per promoure el referèndum. En canvi, desestima els de prevaricació i malversació, com els atribuïa la fiscalia.

Concretament se’ls fa responsables de redactar i trametre als batles de les seves associacions el decret d’alcaldia a partir del qual els batles posaven a disposició els consistoris per fer les votacions de l’1 d’octubre.

No serà fins als pròxims dies quan el magistrat l’instructor decidirà si accepta algunes de les mesures cautelars que va demanar la fiscalia amb aquesta querella, com ara imposar fiances econòmiques a Lloveras i Buch i desactivar les pàgines web de les dues associacions.

La fiscalia es va querellar contra Buch i lloveras pels delictes de desobediència, malversació i prevaricació per promoure entre els edils el referèndum suspès pel Constitucional.

Paral·lelament, la querella presentada per la fiscal de Barcelona contra el president i els membres titulars de la Sindicatura Electoral ha recaigut en el jutjat d’instrucció número quinze, que ha de resoldre els pròxims dies si l’admet a tràmit.

18/09/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris