X

Macrooperació per l’1-O: detinguts 14 càrrecs de la Generalitat, entre ells el ‘dos’ de Junqueras

Una mobilització ciutadana espontània contra el cop d'operació de la Guàrdia Civil talla la Gran Via i la Via Laietana

20/09/2017

Macrooperació per l’1-O: detinguts 14 càrrecs de la Generalitat, entre ells el ‘dos’ de Junqueras

A Via Laietana, davant les seus de Governació i Exteriors (a la imatge), centenars de persones realitzen una asseguda per impedir que els vehicles policials puguin moure's. EFE/Toni Albir

La Guàrdia Civil ha detingut 14 alts càrrecs de la Generalitat, entre ells Josep Maria Jové, secretari general d’Economia de la Generalitat de Catalunya i ‘número dos’ del vicepresident Oriol Junqueras, en el marc de l’operatiu desplegat a diverses seus del Govern pels preparatius del referèndum de l’1 d’octubre suspès pel Tribunal Constitucional, segons recull l’agència de notícies Efe.

Entre els altres detinguts hi ha el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó; Josuè Sallent Rivas, responsable del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CCTI) i Xavier Puig Farré, de l’Oficina d’Afers Socials.

Els agents s’han personat i han escorcollat la Conselleria d’Economia i la seu de l’Institut Català de Finances (ICF). La Guàrdia Civil ha acudit a la  Conselleria de Governació i a la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat una reunió extraordinaria del consell executiu del Govern. En sortir, Puigdemont ha parlat d'”Estat d’excepció” i ha cridat els ciutadans a sortir al carrer.

“Estem en un estat de setge”, ha denunciat a Twitter la consellera de Treball, Dolors Bassa, tot assegurant que l’1 d’octubre “votarem”. “Estan atacant les institucions d’aquest país i per tant atacant els ciutadans. No ho permetrem”, ha piulat Junqueras. Ada Colau, batlessa de Barcelona, considera que l’operació de la Guàrdia Civil és un “escàndol democràtic”.

Diversos ciutadans, entre ells Joan Tardà (ERC), s’han concentrat davant la seu del departament d’Economia. “Votarem per ser lliures”, han manifestat. Amb tot, una mobilització ciutadana espontània contra el cop d’operació de la Guàrdia Civil ha acabat tallant la Gran Via i la Via Laietana.

Per la seva part, el president del govern central, Mariano Rajoy, ha assegurat que “no permetrem l’atropellament de la legalitat, la llei es compleix”.

A les Illes, la presidenta del Govern de les Balears, Francina Armengol, ha declarat que “amb les detencions de càrrecs públics a Catalunya s’ha traspassat una línia vermella“.

A escala Internacional, el fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha fet una crida a Twitter a piratejar Internet per impedir l’1-O. És sabut que Assange ha donat suport al referèndum de Catalunya en diverses ocasions. La setmana pasada el va definir com l’esdeveniment polític “més important” de l’any.

20/09/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris