X

La Comissió Europea rebutja la violència i insta a la negociació sobre el referèndum

La premsa internacional critica l'actuació policial durant la jornada, mentre el líder laborista britànic i el primer ministre belga demanen diàleg polític per solucionar la crisi constitucional

02/10/2017

La Comissió Europea rebutja la violència i insta a la negociació sobre el referèndum

La Comissió Europea (CE) manté que el referèndum català es un assumpte intern d’Espanya, però rebutja la violència i insta a la negociació. La Comissió ha reiterat aquest dilluns el seu suport a l'”ordre constitucional” a l’estat espanyol.

El degoteig d’opinions dels líders polítics europeus és constant. El líder del partit laborista, Jeremy Corbyn, ha instat la primera ministra, Theresa May, a parlar directament amb Rajoy per trobar una solució política a la crisi constitucional. Mentre, la premsa britànica destaca els centenars de ferits en les manifestacions del referèndum de diumenge. L’escocès ‘The National’ parla del ‘Dia espanyol de la vergonya’ a la portada.
 Les càrregues policials a Catalunya, imatge de portada en la premsa europea

El primer ministre belga, Charles Michel, ha condemnat la violència i ha fet una crida perquè es produeixi un diàleg polític. En el seu compte de Twitter, el líder del partit liberal francòfon Moviment Reformador va afirmar que “la violència mai pot ser la resposta. Nosaltres condemnem totes les formes de violència”. El tuit del cap del govern belga finalitza reafirmant “una crida a un diàleg polític”. El diari belga ‘Le Soir’ destaca en portada que “Madrid ho ha perdut tot”.

El dirigent d’esquerres francès Jean-Luc Mélenchon ha advertit a Espanya, després de les càrregues policials, que “una nació no pot ser una camisa de força”. Mélenchon ha assegurat que l’estat espanyol ha perdut la “sang freda”. El diari progressista francès ‘Libération’ destaca la dura repressió policial amb pilotes de goma i va publicar diumenge horabaixa un editorial d’urgència en el qual considera que el que va succeir a Catalunya significa “la derrota de Mariano Rajoy”.

A Veneçuela, el seu president Nicolás Maduro ha condemnat enèrgicament l’actuació de les forces de seguretat i del govern de Rajoy.

D’altra banda, l’alt comissionat pels drets humans de les Nacions Unides han demanat aquest dilluns una investigació imparcial sobre la violència policial

El grans mitjans nord-americans van seguir diumenge el referèndum a Catalunya des de les seves portades, descrivint el que va passar com una jornada de “caos”, “mà dura” i “violència” i il·lustrant-ho amb fotografies d’abusos i intimidació policial.

02/10/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris