X

Què és l’article 155 de la Constitució i com s’aplica?

El Senat li ha de donar llum verda per majoria absoluta

02/10/2017

Què és l’article 155 de la Constitució i com s’aplica?

L’article 155 de la Constitució complementa i amplia l’article 153, que inclou la previsió de vies o mitjans de control ordinaris de l’activitat de les Comunitats Autònomes. D’aquesta manera, el 155 preveu el mecanisme de control subsidiari, de caràcter excepcional o extrem (i d’abast, fins i tot, coercitiu) per a situacions excepcionals o extremes.

En aquest sentit, l’article recull que si una Comunitat Autònoma no compleix les obligacions de la Constitució o altres lleis, o si actua de manera que atempti greument contra l’interés general d’Espanya, el govern de l’Estat pot prendre les mesures necessàries per obligar-la al compliment forçós d’aquestes obligacions o per protegir l’interés general.

Per poder-lo aplicar, el govern espanyol ha d’haver advertit primer el president de la Comunitat Autònoma en qüestió, en el cas actual, a Carles Puigdemont, i si aquest en fa cas omís, pot presentar una proposta de les mesures concretes que vol aplicar al Senat, on té majoria el PP, per a que siguin debatudes al ple i aprovades per majoria absoluta.

02/10/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris