X

L’actual model energètic costa als menorquins 270 milions cada any

Un pla encarregat pel Consell proposa mesures per aconseguir el 80% directament de les renovables i evitar, de pas, que es perdi la meitat de l'energia pel camí

03/10/2017

L’actual model energètic costa als menorquins 270 milions cada any

La diagnosi és clara: Menorca té una alta dependència energètica de l’exterior. L’illa importa avui en dia el 97% de la seva energia, que prové de combustibles fòssils. Mantenir l’actual model surt car: 270 milions d’euros anuals i només les pèrdues del sistema costen cada any a l’illa 140 milions.

L’objectiu és descarbonitzar el sistema energètic de Menorca i convertir l’illa en un embornal de CO2. Però, com aconseguir-ho? La bateria d’accions proposades és molt diversa: des de reduir el consum fòssil del parc mòbil, a potenciar l’autoconsum fotovoltaic, impulsar l’energia termosolar per aigua calenta sanitària o millorar l’eficiència energètica en usos elèctrics a l’administració.

Aquest operador o agent disruptor, segons es proposa a les Directrius, no ha de ser altre que el Consorci de Residus. Els redactors creuen que hauria de tenir un pressupost mínim d’1 milió d’euros anuals només per la transició energètica.

L’estudi planteja que amb només 10 quilòmetres quadrats, l’1 i mig per cent del territori, dedicats a la producció fotovoltaica, es cobriria la demanda elèctrica i de transport actual de Menorca, mentre que serien necessaris només 60 aerogeneradors de 3 MW per cobrir el 100% de la demanda elèctrica de l’illa. Les bases per arribar al 100% de renovables ja existeixen. Ara només cal voluntat política.

03/10/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris