X

Nanopartícules d’or per tractar amb més eficàcia els tumors cancerosos

La descoberta augmentaria els efectes terapèutics dels anticossos

12/10/2017

Nanopartícules d’or per tractar amb més eficàcia els tumors cancerosos

Operació de càncer de mama. /EFE

Investigadors de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han desenvolupat unes nanopartícules d’or, combinades amb un anticòs, per tractar amb més eficàcia alguns tumors cancerosos.

La investigació ha estat liderada per Víctor Puntes, investigador del ICN2, i Julia Lorenzo, investigadora de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) i del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB.

Els investigadors han generat unes nanopartícules d’or a les quals els han unit l’anticòs Cetuximab, que s’utilitza en diferents teràpies antitumorals.

Segons els científics, l’ús de nanopartícules d’or augmentaria els efectes de la teràpia, amb el que s’incrementarien els efectes terapèutics dels anticossos i es reduirien les dosis necessàries en la immunoteràpia.

Puntes i Lorenzo han explicat que les cèl·lules normals requereixen estímuls per créixer i mantenir-se i molts d’aquests estímuls es transmeten a l’interior de la cèl·lula través de receptors transmembrana, com el receptor del factor de creixement epidèrmic (EGFR).

A diferència de les cèl·lules normals, moltes cèl·lules tumorals per créixer de forma més ràpida sobreexposen aquests receptors i és per això que es converteixen en unes bones dianes per tractar el càncer.

De fet, segons els investigadors, el factor EGFR està altament expressat en tumors de còlon, bufeta, pàncrees, ronyó, pulmó, cap i coll, ovari i pròstata, entre altres.

Els investigadors asseguren que l’ús de nanomaterials presenta molts avantatges, entre elles la capacitat de transport de molècules amb activitat terapèutica.

Amb el seu treball, expliquen, han estat capaços de generar un nanofàrmac més efectiu, ja que, a més de bloquejar el senyal de creixement cel·lular de forma eficient, és capaç de perllongar aquesta acció durant més temps, la qual cosa podria suposar una disminució en les dosis necessàries d’aquest fàrmac i, per tant, “reduir els efectes secundaris en els pacients”.

12/10/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris