X

Els ‘millennials’ no tendran pensions dignes, segons l’OCDE

El 2050 hi haurà 77 jubilats per cada 100 habitants a Espanya per mor de la precarietat laboral i la "generositat" de les ajudes actuals

06/12/2017

Els ‘millennials’ no tendran pensions dignes, segons l’OCDE

/EFE

La guardiola de les pensions ha perdut la meitat dels doblers que tenia en els darrers quatre anys. La sostenibilitat del sistema de la Seguretat Social està en perill per mor de la “generositat” de les pensions actuals, de la precarietat laboral i l’envelliment de la població. Fa un any, el govern de Mariano Rajoy va admetre que l’import de les pensions pot caure un 40% més d’aquí al 2060. A hores d’ara el 31% de les pensions a les Illes Balears està per davall del llindar de la pobresa. La meitat dels jubilats no superen els 700 euros mensuals d’ajuda a una comunitat on els lloguers han arribat a màxims històrics.

Avui l’Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) adverteix: el 2050 hi haurà 77 jubilats per cada 100 habitants a Espanya, enfront del 30,6% de 2015 o el 19% de fa 40 anys.

Així les coses, les condicions econòmiques i demogràfiques actuals fan trontollar el model i urgeixen una reforma de les pensions. Els ‘millennials’, els nascuts en la dècada dels 90, no tindran pensions dignes, però sí, segons dades de l’Agència Tributària, salaris mitjans de 5.800 euros anuals en un mercat laboral hostil fins a rabiar.

És més, la institució presidida pel mexicà Ángel Gurría assegura que la “generositat” de la tassa de substitució neta -la pensió que es rep com a percentatge de la darrera nòmina- del Fons de Reserva de la Seguretat Social és massa alta, ja que se situa en el 82%, davant el 63% dels països del “club industrialitzat”.

“L’envelliment de la població, que s’accelerarà a un ritme molt ràpid a Espanya, pressiona sobre la sostenibilitat financera i l’adequació dels ingressos dels sistemes de pensions”, assevera l’organització que agrupa 35 països de tot el món.

D’igual manera, subratlla que l’edat legal de jubilació, actualment establerta en 65,3 anys, augmentarà gradualment fins a situar-se en els 67 anys en 2027. No obstant això, a partir d’aquest any, les persones que hagin contribuït durant almenys 38,5 anys (en contra dels 36,5 anys requerits actualment) podran jubilar-se al cap de 65 anys i comptar amb la pensió completa.

Amb tot, l’OCDE sosté que l’edat mitjana de jubilació se situarà substancialment per sota de l’estimada a països com Dinamarca (74 anys) o Itàlia (71 anys).

Les dades, però, no s’entenen deslligades del mercat de treball, capaç de desafiar (i foradar) la guardiola per als jubilats. Ho diu el mateix document que subratllat que “l’alta desocupació persistent afebleix l’acumulació del dret a les pensions a moltes persones que es troben en edat de treballar”. És més, el 2016 el 26% del total dels contractes eren temporals, el doble de la mitjana de l’OCDE. Els comptes no surten: a Espanya és necessari treballar almenys durant 15 anys per tenir una pensió regular.


 El 31% de les pensions a les Illes estan per davall del llindar de la pobresa

06/12/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris