X

Hamas crida a la “intifada” per Jerusalem

Enfrontaments durant les mobilitzacions contra el reconeixement de Jerusalem com a capital d'Israel pels EUA

07/12/2017

Hamas crida a la “intifada” per Jerusalem

Augmenta la tensió al Pròxim Orient després que Donald Trump anunciàs el reconeixement de Jerusalem com a capital d’Israel.  Els primers enfrontaments amb ferits entre manifestants i l’exèrcit israelià han succeït a Cisjordània en una jornada de vaga general convocada per les diferents faccions palestines. L’exèrcit israelià ha desplegat diversos batallons als territoris palestins després del reconeixement del president nord-americà Donald Trump de Jerusalem com a capital d’Israel i l’inici de les protestes.

El cap polític de Hamàs, Ismail Haniye, ha fet una crida “a una intifada contra el nostre enemic sionista” i ha animat els palestins “a sortir al carrer per expressar la seva ràbia i el seu compromís amb el seu dret etern sobre Jerusalem i tot Palestina”.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha vaticinat que altres països seguiran les passes d’Estats Units i traslladaran les seves ambaixades de Tel Aviv a Jerusalem, que Israel sempre ha considerat com la seva capital malgrat no ser reconeguda internacionalment.  Netanyahu ha declarat que no és possible una pau que no inclogui Jerusalem com a capital del seu Estat.

L’anunci de Donald Trump ha provocat el rebuig unànime dels països àrabs i musulmans. Iraq ha cridat a consultes el seu ambaixador als Estats Units com a senyal de protesta. Tant la Unió Europea com la Xina han criticat una decisió que pot tornar a desestabilitzar una de les regions més conflictives del planeta. El govern espanyol considera que l’estatut de Jerusalem és una qüestió central que ha de ser resolta mitjançant la negociació.

07/12/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris