X

Salut expedienta l’escorxador de Ciutadella per múltiples deficiències d’higiene i seguretat

L'Ajuntament xifra en 6,5 milions la inversió necessària per tal de construir un escorxador nou i una planta de biogàs, però el Consell ho descarta

13/12/2017

Salut expedienta l’escorxador de Ciutadella per múltiples deficiències d’higiene i seguretat

El Consell de Menorca ha sondejat aquest dimecres l’opinió dels ramaders i usuaris, però encara no hi ha una decisió ferma. L’elevat cost que suposaria construir un escorxador de nova planta fa que, ara mateix, es treballi en la posada a punt de les dues instal·lacions existents, a Maó i a Ciutadella, perquè almenys funcionin amb les mínimes condicions exigibles. Sobretot la de Ciutadella que, segons la documentació a la qual ha tingut accés IB3 Notícies, es troba en un estat “deplorable”. Així ho conclouen l’expedient obert per la Conselleria de Salut i l’informe encarregat pel mateix Ajuntament de Ciutadella.

Les conclusions són demolidores tant pel que fa a l’estat de l’edifici i les seves dependències com la seva gestió, que es recomana mixta. L’informe diu que l’única solució és construir-ne un de nou, la mateixa opció que ja es va plantejar l’any 2009. Però, ara per ara, el Consell ho descarta.

Construït ara fa 43 anys, l’escorxador de Ciutadella concentra el 82% dels sacrificis a Menorca. S’hi maten 52.000 animals l’any, però no es fa amb les condicions mínimes exigides, motiu pel qual té oberts tres expedients de diferents administracions.

El darrer, d’enguany mateix, és prou concloent: la depuradora no funciona, no s’hi fan tasques de manteniment, hi ha esquerdes i humitats arreu, les instal·lacions estan rovellades i la neteja és tan deficient que hi ha teranyines, pols i restes de matèria orgànica incrustada a les línies de sacrifici. Manca higiene als vestidors, l’edifici no està aïllat per evitar-hi les plagues i no s’ha pogut acreditar que els encarregats de les matances tinguin el preceptiu carnet de manipuladors d’aliments.

L’estat “deplorable i obsolet” de les instal·lacions, que fins i tot posa en risc d’accident el personal que hi treballa, també és recollit a l’informe tècnic exhaustiu que ha encarregat l’Ajuntament de Ciutadella i que proposa invertir 6,5 milions d’euros per solucionar totes les deficiències. De manera prioritària, s’haurien de destinar 160.000 euros a construir una nova depuradora, estables i un centre de desinfecció.

Però, com que les carències són tan greus, l’informe conclou que l’única alternativa viable és construir un escorxador de nova planta. L’edifici, que s’aixecaria a la mateixa parcel·la, costaria 4 milions d’euros.

2,5 milions més es destinarien a construir la parcel·la del costat de la planta de biogàs que el Consell planteja per donar sortida a la gestió dels residus a Menorca. En aquest cas, només el 10% de les 14.000 tones que tractaria serien restes animals.

En l’entretant, però, l’Ajuntament cerca també solucions per abaratir la incineració de les restes animals que no es destinen al consum humà. Traslladar-les a la Península (hi ha una proposta d’empresa de Sòria), en lloc de fer-ho a la planta de Milà, permetria estalviar entre un 37 i un 61% el sobrecost anual de 400.000 euros que ara ha de suportar el municipi.

13/12/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris