X

El jutge Castro retorna el passaport a Matas el dia que penja la toga

El magistrat assenyala que "condemnats a penes fins i tot molt superiors", com Urdangarin, "resideix en l'actualitat a l'estranger"

19/12/2017

El jutge Castro retorna el passaport a Matas el dia que penja la toga

El magistrat d’Instrucció número 3 de Palma, José Castro, ha dictat aquest dimarts la seva darrera interlocutòria en la macrocausa de corrupció del cas Palma Arena, abans de jubilar-se dimecres, i ha acordat retornar el passaport i permetre sortir d’Espanya a l’expresident del Govern Jaume Matas.
 IB3 videos  José Castro penja la toga: “No només voldria ser el jutge que va imputar la infanta Cristina”

Castro ha dictat una interlocutòria en la qual accedeix a la sol·licitud de la defensa de Matas de cancel·lar les mesures cautelars de caràcter personal que li va imposar en 2010 per la peça principal del cas Palma Arena: la prohibició de sortir del territori estatal i retirada del passaport.

Aquestes restriccions penjaven sobre Matas des del 30 de març de 2010, data en què Castro va dictar una ordre d’empresonament provisional eludible amb una fiança de 3 milions d’euros per a l’exministre de Medi Ambient per dotze presumptes delictes de corrupció durant el seu darrer mandat a les Illes, en la causa matriu del Palma Arena.

El magistrat va prohibir a Matas abandonar l’Estat, per la qual cosa no va poder tornar al seu treball als Estats Units, i li va retirar el passaport per risc de fugida davant els delictes que se l’imputen.

Castro va modificar aquesta interlocutòria a l’abril de 2012, eliminant la fiança i deixant en llibertat a Matas, condicionada només al fet que comparegués cada 15 dies en els jutjats i les vegades que fos convocat, però va mantenir la retirada de passaport i prohibició de sortir de l’Estat.

Dos anys després, el jutge va anul·lar també l’obligació que havia fixat a l’expresident del Govern de comparèixer en el jutjat i va mantenir les altres dues mesures.

La defensa de Matas va sol·licitar en 2016 al jutge, i va tornar a fer-ho el mes passat, que aixequés la prohibició de sortir del territori estatal i li retornés el passaport, cosa que es va oposar la Fiscalia, amb el suport de l’Advocacia de la comunitat autònoma.

Per decidir aixecar ambdues mesures, Castro ha tingut en compte que Matas ha atès “absolutament tots els nomenaments judicials” que han penjat sobre ell des que se li van imposar en 2010, inclosos alguns “baix l’admonició de penes realment molt greus”, afirma en la interlocutòria.

El magistrat també assenyala que, de tots els investigats i condemnats pel cas Palma Arena, només Matas manté “tal mesura restrictiva de la seva llibertat de deambulació”.

Castro recalca que “condemnats a penes fins i tot molt superiors (..) no només no s’han vist afectats per una mesura cautelar semblant sinó que fins i tot un d’ells resideix en l’actualitat a l’estranger”.

El magistrat es refereix a Iñaki Urdangarin, condemnat a 6 anys i 3 mesos de presó en el cas Nóos, on Matas va ser condemnat a 3 anys i 8 mesos.

Segons Castro, aquesta diferència “constitueix un tracte feridorament discriminatori al qual cal posar fi immediatament”, sense perjudici que els òrgans d’enjudiciament de les diferents peces separades pendents puguin acordar les mesures que considerin oportunes contra Matas.

Davant de la resolució cap recurs de reforma i d’apel·lació.

19/12/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris