X

Catalunya surt a votar en unes eleccions incertes convocades pel govern espanyol

Mariano Rajoy adverteix al futur govern de la Generalitat que ha de complir la llei i si no "ja sap què passa"

20/12/2017

Catalunya surt a votar en unes eleccions incertes convocades pel govern espanyol

Aquest dijous se celebren les eleccions més trascendentals a Catalunya i també a la resta de l’Estat, les del 21-D (21 de desembre). Uns comicis atípics en la democràcia espanyola perquè per primera vegada es faran en un dia laborable i per primera vegada són unes eleccions autonòmiques convocades pel govern central i no pas pel govern autonòmic, en aquest cas, el de la Generalitat de Catalunya que ha estat intervinguda per l’aplicació de l’article 155.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet un advertiment aquest dimecres vespre al futur govern de Catalunya en assenyalar que tots els governants de tots els territoris de l’Estat saben que han de complir la llei i si no “ja saben què passa quan fan allò que no es pot fer”, i també ha avisat que estarà “atent” a allò que passi a Catalunya.

En el dia de la jornada de reflexió a Catalunya pel 21-D, i després d’assenyalar que és conscient que no pot fer campanya, Rajoy ha posat en valor l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya i ha subratllat que ha quedat demostrat que Espanya és una nació que té “instruments per defensar-se quan algú actua contra la nació”. I això “queda aquí per a la història”, ha afegit.

A més, en el seu discurs en el sopar de Nadal del PP de Madrid, ha apuntat que una altra “ensenyança” de la crisi catalana és que “Espanya ha demostrat que la llei es compleix i que tots estem sota el seu imperi, i els governants d’ara i del futur també ho saben”. I ha conclòs el seu discurs subratllant: “Nosaltres estem en el costat bo de la història i no volem sortir d’aquí”.

Després d’una part del discurs en la qual ha parlat de la recuperació econòmica, Mariano Rajoy ha fet les seves primeres al·lusions a Catalunya en advertir que 2018 “serà un bon any si no ho espatllen alguns”. I ha afegit que només el que passi en “una part” d’Espanya “pot fer mal” a la que hauria de ser una etapa llarga de creixement econòmic sostingut i forta creació d’ocupació.

Ha estat ja al final del discurs quan Rajoy s’ha aturat a Catalunya per subratllar que els “populars” estaran “molt atents” al que passi a Catalunya perquè és la seva obligació. Ha afegit que el PP continuarà defensant “com sempre” la unitat d’Espanya i la sobirania nacional, així com els drets i llibertats de tots els ciutadans i, “per descomptat”, la Constitució.

Rajoy ha recordat de nou que aquest dijous se celebren eleccions perquè les va convocar ell a l’empara del 155 i perquè “uns altres no van voler fer-ho”, en clara al·lusió a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

 

Un total de 136.444 joves es podran estrenar en les eleccions autonòmiques de Catalunya

Es preveu una participació massiva que superarà el 77% de les passades eleccions autonòmiques a Catalunya de 2015. Un total de 5.554.394 catalans i catalanes estan cridats avui dijous a les urnes, 136.444 ho podran fer per primera vegada, en les eleccions del 21-D per escollir els 135 diputats que ocupen els escons del Parlament. Poden elegir entre 38 candidatures. Són les grans dades d’aquests comicis en què es destaca la pujada del vot des de l’estranger, un 40%, però hi ha una baixada del vot per correu dins l’Estat.

Les urnes que acolliran els vots dels ciutadans que participaran a les eleccions catalanes d’aquest dijous ja estan preparades als 2.600 locals electorals disponibles per tot Catalunya.

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ja va avançar dimecres com serà el dispositiu de seguretat i el secretari general tècnic del Ministeri de l’Interior, Joan Puigserver, n’ha donat els detalls. Tots dos han parlat en nom de la Generalitat de Catalunya, intervinguda per l’aplicació del 155.

Sobre la possibilitat de fer un recompte paral·lel que havia anunciat fa uns dies Esquerra Republicana (ERC) i les entitats sobiranistes, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha insistit que l’únic recompte oficial és el que farà la Generalitat, és a dir, el govern central.

20/12/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris