X

Ciutadans guanya el 21-D i Puigdemont proclama el triomf de l’independentisme

JxCat perd tres escons (34) i ERC es manté amb 32 escons. PSC obté 17 escons. Catalunya En Comú-Podem, 8. La CUP, 4 i el PP, 3 escons

21/12/2017

Ciutadans guanya el 21-D i Puigdemont proclama el triomf de l’independentisme

El president de Ciutadans, Albert Rivera, i la candidata a la presidència de la Generalitat, Inés Arrimadas, en l'escenari en el qual van celebrar la seva victòria en el 21-D. EFE/Javier Etxezarreta

[Aquí podràs veure el minut a minut de les eleccions autonòmiques de Catalunya en una jornada històrica]



0.10 hores

El 100% de l’escrutini de les eleccions Catalanes en aquest enllaç: Ciutadans guanya en vots i escons (37). Li segueix JxCat amb tres escons menys (34) i ERC es manté amb 32 escons. PSC obté 17 escons. Catalunya En Comú-Podem, 8. La CUP, 4, i el PP, 3 escons.

 

22.13 hores

La participació en les eleccions catalanes ha aconseguit un rècord històric en superar el 81% del cens, en uns comicis caracteritzats per una forta polarització de l’electorat. Aquesta xifra suposa un augment de més de 6 punts pel que fa a les autonòmiques de 2015, quan ja va batre les marques anteriors amb el 74,95%.

Aquesta gran mobilització electoral, que ja havien augurat la majoria de les enquestes, ha aconseguit batre fins i tot el rècord de participació entre tots els comicis electorals celebrats a l’estat espanyol, el 79,9% de les generals de 1982, quan va triomfar el PSOE liderat per Felipe González.

 

21.25 hores

Segueix l’escrutini de les eleccions autonòmiques de Catalunya per la web d’IB3 Notícies

 

21.09 hores

Nombrosos dirigents del Partit Popular acompanyen aquesta nit al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en el seguiment dels resultats de les eleccions catalanes, en una nit que, assumeixen, serà complicada per al partit, encara que rebutgen el desastre que els auguren els sondejos a peu d’urna

 

21.05 hores

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ha afirmat que les eleccions del 21-D són “il·legítimes” perquè han estat convocades de forma “il·legal”, si bé l’alta participació “legitima” els resultats. “ERC ha afrontat les eleccions del 21-D en les pitjors condicions, amb el seu cap de llista a la presó, però malgrat això amb tota l’esperança, i celebrem que avui s’hagi pogut votar amb normalitat, i que no hagin enviat les porres”, ha agregat el portaveu republicà.

 

20.57 hores

El govern espanyol mantindrà l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, i per tant seguirà al capdavant de l’administració catalana, fins que el nou Parlament triat avui a les urnes designi un nou president o presidenta de la Generalitat i aquest conformi el seu Govern

 

20.51 hores

La número 2 de la llista de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, ha dit en la primera compareixença dels ‘comuns’ avui vespre que si es confirma el rècord de participació serà “un mandat de la ciutadania” i “un missatge molt clar”

 

20.48 hores

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha aplaudit la “normalitat democràtica” de la jornada d’avui, ja que es plantejava com a “complicada, tibant i polaritzada”, així com les dades provisionals de participació, en les quals es pot batre un “rècord històric” en unes eleccions autonòmiques

 

20.37 hores

El PSC ha assegurat que l'”altíssima participació” contribuirà a donar “major legitimitat al resultat” de les eleccions. El secretari d’Organització del PSC i director de la campanya, Salvador Illa, ha qualificat la jornada electoral de “tranquil·la, sense incidents de cap tipus i en el qual tothom ha pogut expressar lliurement la seva opinió i vot”

 

 20.35 hores

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha arribat a la seu del PP al carrer Génova de Madrid poc abans de 20.30 hores per seguir els resultats de les eleccions catalanes

 

20.46 hores

La direcció de Podem segueix atent els primers resultats les eleccions catalanes i serà al final de la jornada quan l’executiva faci pública una valoració, una vegada que es coneguin les dades de l’escrutini

 

20.31 hores

Junts per Catalunya (JxCat) ha celebrat l'”altíssima” participació en les eleccions catalanes i ha manifestat “orgull” per “un país que s’acosta massivament” a votar, al mateix temps que ha manifestat el seu convenciment que “el 155 morirà en les urnes”

 

20.07 hores

El pronòstic del 21D de TV3 indica un frec a frec entre Esquerra Republicana i Ciutadans. La forquilla donaria un marge de 31 a 35 escons per ERC i una forquilla de 31 a 36 per la formació d’Inés Arrimadas. Segons l’analista Kiko Llaneras, expert en pronòstics electorals, considera que les xifres situarien a ERC amb 33 escons i a Ciutadans amb 32.

 

20.05 hores

Segons l’enquesta de l’empresa GAD3 que ha publicat els mitjans el grup Godó, Ciutadans guanyaria les eleccions però l’independentisme fregaria o superaria la majoria absoluta

 

20.00 hores

Tanquen els col·legis electorals del 21-D a Catalunya

 

19:53 hores

Xavier García Albiol ha assegurat que si, tal com es preveu, la participació en aquestes eleccions supera el 80%, el recompte “serà molt llarg” i “pot ocórrer absolutament de tot”. Passades les 19.00 hores, el candidat del PP ha arribat a l’hotel del port de Barcelona des del qual els populars seguiran la nit electoral, després d’una jornada que previsiblement estarà marcada per l’elevada participació i que Albiol ha definit com a “excepcional i insòlita”.

 

19.41 hores

A partir de les 20.30 hores, l’escrutini de les eleccions autonòmiques de Catalunya les podràs seguir per la web d’IB3 Notícies

 

18:56 hores

L’expresident Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que es troben a Bèlgica compareixeran junts a les 22.00 hores -hora local-, dues hores després del tancament previst dels col·legis electorals. Puigdemont, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret i Toni Comín seguiran junts la nit electoral des del cèntric Square-Brussels Meeting Centri, a pesar que els tres primers són candidats de Junts per Catalunya i els dos últims d’ERC. Segons fonts de l’entorn de Puigdemont que recull l’agència Efe, alguns membres de la llista de JxCat han viatjat fins a Brussel·les per acompanyar l’expresident i els exconsellers, encara que no han avançat noms.

 

18:15 hores

Forta pujada de la participació aquest 21D en totes les circumscripcions.

 

 

18:00 hores

El segon avanç de participació indica una pujada de gairebé 5 punts en comparació al 2015. A les 18 hores, ha votat un 69,54% del cens.

 

15:20 hores

El Govern de Mariano Rajoy confia que l’alta participació i l’absència d’incidents destacats siguin la tònica de la jornada davant els comicis que se celebren aquest 21 de desembre a Catalunya.

 

14:45 hores

El secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) -institució que agrupa tots els bisbes d’Espanya-, José María Gil Tamayo, ha demanat al futur govern de la Generalitat “respecte a la llibertat religiosa”, i ha ofert la seva “cooperació” per a la construcció social i el bé del poble.

 

14:15 hores

Resum de les primeres dades per circumscripcions. Només augmenta la participació a Lleida: a les 13 hores és del 34,41%, mentre que el 2015 era del 33,75%.

 

14:00 hores

La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, després de fer més de mitja hora de cua per votar: La participació ”sempre és una bona notícia. Avui pot passar qualsevol cosa, s’ha de respectar el que vulgui la gent”.

 

13:10 hores

Primeres dades de participació al 21D: fins a les 13.00 hores, ha votat un 34,7% del cens, un percentatge lleugerament inferior al del 2015 (35,10%).

 

 

13:00 hores

Jordi Sánchez a Twitter: “Des de la finestra de la cel·la de Soto del Real veig un groc de llibertat que neix de les urnes. Llum als ulls i força al braç”. Sánchez és a la presó acusat d’un delicte de sedició de l’article 544 del codi penal.

 

 

12:40 hores

Fes un cop d’ull a la fotogaleria del dia: el vot imprecís i transcendental de Catalunya.

 

12:09 hores

Laura Sancho, la noia que ha cedit el seu vot a Puigdemont, ha votat a Sant Cugat del Vallès. L’expresident de la Generalitat ha fet aquesta piulada:

 

11:55 hores

El candidat del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat després de votar que el seu partit respectarà “qualsevol resultat que surti de les urnes”, tot i que confia en poder treballar conjuntament amb les forces del nou Parlament per “canviar el rumb” i centrar esforços en aconseguir “més autogovern i millor finançament”.

 

11:05 hores

Carles Puigdemont des de Brusel·les: “Esper que del resultat de les eleccions surti la manera de recuperar la normalitat. Espero que tothom pugui exercir el seu dret a vot amb llibertat i sense coaccions”.

 10:45 hores

La batlesa de Barcelona, Ada Colau, ha fet una crida a participar massivament en les eleccions d’aquest dijous, que considera que se celebren en una situació d’excepció amb la Generalitat intervinguda: “Per recuperar l’autogovern i començar una nova fase d’oportunitat, és important que la ciutadania vagi en massa a votar”.

 

10.00 hores

Alguns col·legis de Catalunya registren a primera hora d’aquest dijous de jornada electoral cues de votants que esperen participar en les eleccions autonòmiques d’aquest 21 de desembre.

5.554.394 catalans i catalanes estan cridats aquest dijous a les urnes per triar els 135 diputats que integraran el Parlament català de la XII legislatura.

 

9.00 hores

Obren els col·legis electorals
 Catalunya surt a votar en unes eleccions incertes convocades pel govern espanyol

21/12/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris