X

El Consell i el Govern exigeixen un segon cable que reforci el sistema energètic de Menorca

Red Eléctrica es nega a reparar el que es va rompre l'any passat a la costa de Ciutadella per raons mediambientals i deixa a Menorca aïllada energèticament

21/12/2017

El Consell i el Govern exigeixen un segon cable que reforci el sistema energètic de Menorca

Red Eléctrica ha decidit no reparar el cable submarí que, des de feia 42 anys, reforçava la connexió energètica entre Menorca i Mallorca. I la tramitació del nou que ha de substituir-lo, amb una inversió de 84 milions d’euros, encara va per llarg.

L’avaria reiterada que l’estiu passat va provocar l’ancla d’un iot davant les platges de Cala en Bosc i Son Xoriguer, a Ciutadella, no només les va tancar unes setmanes al bany, sinó que pot tenir unes doloroses conseqüències per a l’economia de l’illa. Així ho temen els empresaris, en boca de la patronal Pime, i les institucions que, des del conseller Marc Pons fins a la presidenta insular, Susana Mora, han exigit a Red Eléctrica i al Ministeri que habiliti ja un segon cable de reforç amb Mallorca.

Menorca ha quedat sense alternativa de subministrament elèctric més enllà de la que produeix la central de Maó, que representa el 97 per cent del total. Però encara que aquesta estigui més que capacitada per atendre tota la demanda energètica de Menorca, es tem per les conseqüències que, especialment en una època tan assenyalada de l’any, podria tenir una pana generalitzada.

Menorca és, amb diferència, l’illa on més creix el consum i la demanda d’energia entre la població. Fins a un 7 per cent enguany, més del doble que la mitjana balear.

Però augmentar la producció i la dependència de la central del port de Maó també té conseqüències ambientals, ja que incrementa la contaminació damunt la capa d’ozò i suposa una passa enrere en l’objectiu de fer créixer l’energia renovable a Menorca. La conversió de la central tèrmica al gas natural també està bloquetjada hores d’ara pel Ministeri a Madrid

21/12/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris