X

Vent eixut i poca humitat, els detonants d’un incendi descontrolat al port de Pollença

Tots els desallotjats a causa de la proximitat de les flames han tornat a casa cap a les 12:45 hores de la nit

27/12/2017

Vent eixut i poca humitat, els detonants d’un incendi descontrolat al port de Pollença

Un incendi de grans magnituds crema el coll de Síller, al port de Pollença, molt a prop de diversos habitatges. Entre 50 i 60 habitatges han estat desallotjats per la proximitat de les flames de nivell 1. El foc és a 50 metres de les cases. El vent bufa a més de 70 km/hora. El llum va i ve. Els veïnats tenen por. Vent eixut i poca humitat, els detonants. Si el foc continua descontrolat aquest dijous, serà necessària la intervenció de l’Exèrcit.

Una explosió a una torre d’alta tensió podria haver estat el detonant, informa l’Ibanat a IB3 Notícies. El Seprona s’ha fet càrrec de la investigació, confirma Vicenç Vidal, el conseller de Medi Ambient de les Illes Balears.

“Hi ha dues línies de foc, una que va contavent i l’altre que va a favor i avança a més velocitat”, explica el gerent d’Ibanat, Joan Ramon Villalonga. “Tots els esforços se centren ara a evitar que les flames arribin a la part habitada del port i engolesquin les cases”, explica Pere Perelló, director general d’Emergències als serveis informatius públics de les Illes Balears. “De nit a la muntanya no hi podem anar, és una temeritat. Protegim la gent”, afegeix Perelló.

Dotacions de l’Ibanat i dels Bombers d’Inca i Alcúdia han acudit a la zona per sufocar les flames. En concret, un capatàs general, una dotació, dues Amas, una brigada i dues autobombes s’han desplegat als voltants. Els Bombers de Palma s’han afegit al dispositiu d’emergència.

“En sortir el sol, si el vent ho permet, els mitjans aeris s’afegiran a les tasques d’extinció”, assegura el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, a IB3 Televisió.

“Esperam poder tornar a casa per recollir maletes”, explica Fina Orejuela, una de les desallotjades per l’incendi a IB3 Notícies. “Fa por, és espantós. Tenim ganes de plorar”. “Hem passat pànic”, explica Maria Buades, una altra de les afectades.

“Sort que hem pogut desfermar el ca abans que arribessin les flames”, explica Carmen.

 

https://youtu.be/kXriGRLZxRk

 

Els forts vents dificulten les tasques d’extinció. Cal recordar que les Illes Balears estan aquest dimecres en avís per vents que superen els 100 km/h. Només durant el matí d’aquest dimecres l’112 ha gestionat 30 incidents provocats per ‘Bruno‘. A Alcúdia, la mar ha engolit un surfista.

Ara mateix, es desconeix la superfície afectada. IB3 Ràdio ha pogut parlar amb alguns veïnats de la zona i asseguren que el foc i el fum es veu des de quilòmetres de distància i temem que s’aproximi i cremi les cases.

La caiguda de cablejat a causa de les flames ha deixat sense llum Cala Sant Vicenç.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha mostrat a Twitter la seva preocupació per aquest succés. “Màxima preocupació i molta força i sentit comú als professionals que treballen per extingir l’incendi”, ha indicat.

Simultàniament, Protecció Civil de Binissalem està treballant en un altre foc que bota d’arbre en arbre a causa del fort vent que bufa a Mallorca. Cap a les 23 hores, l’han pogut donar per controlat, però no extingit.

27/12/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris