X

JxCat i ERC negocien a Brussel·les com es farà efectiva la investidura de Puigdemont

Els partits independentistes estan pendents de la decisió del Suprem de si aixeca o no la presó provisional a Oriol Junqueras

03/01/2018

JxCat i ERC negocien a Brussel·les com es farà efectiva la investidura de Puigdemont

Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana (ERC) treballen en una direcció clara, que Carles Puigdemont repeteixi al capdavant de l’executiu. Una proposta que es negocia també a Brussel·les i que probablement rebria el suport de la CUP, clau per formar govern. Però l’escenari és més complex. El dubte principal és si Puigdemont tornarà a Catalunya per ser investit president, arriscant-se a ser detingut. Els republicans afegeixen pressió perquè Puigdemont aclareixi com ho farà. Si no pot ser investit, l’advocat d’Oriol Junqueras ha dit que l’exvicepresident tindria dret a ser-ho. Els partits independentistes estan pendents de la decisió del Suprem de si demà aixeca o no la presó provisional a Junqueras. Si segueix a la presó, Junqueras demanarà el trasllat a una presó catalana.

La primera fita és la constitució de la Mesa del Parlament, prevista per a dia 17 de gener. Ciutadans aspira a presidir-la però els independentistes ho volen evitar. De moment, Carme Forcadell sospesa no repetir com a presidenta de la cambra catalana. Dia 31 de gener s’hauria de proposar al ple un candidat a presidir la Generalitat. Si no rep el suport de la majoria absoluta de la cambra, dia 2 de febrer, es tornaria a produir la votació i bastaria la majoria simple. Si en un termini de dos mesos, no s’ha investit president, el parlament es dissol automàticament i s’han de tornar a convocar eleccions, que es podrien celebrar el 26 de maig.

03/01/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris