X

SOS dels científics: “La nacra està ferida de mort i et necessita”

S'insta a tots aquells ciutadans amb possibilitat de submergir-se per intensificar la cerca d'exemplars supervivents

08/02/2018

SOS dels científics: “La nacra està ferida de mort i et necessita”

SOS. La nacra està ferida de mort. Els científics reclamen ajuda ciutadana per a la conservació. La nacra (Pinna nobilis), el mol·lusc bivalve més gran del Mediterrani, està en risc crític d’extinció amenaçada per un paràsit que ha aniquilat l’espècie en molts indrets del Mediterrani ibèric. Les nacres són una espècie emblemàtica al Mediterrani. Els científics han constatat que, fruit d’aquest paràsit, el descens del nombre d’exemplars ha sigut del 80% i que, en alguns casos, fins i tot s’ha arribat al 100%.

Davant el panorama desolador i malgrat focalitzar tots els seus esforços en monitorar els diferents punts estratègics a la recerca d’exemplars sans, el grup de científics bolcat en la conservació de la nacra necessiten multiplicar els seus ulls per localitzar exemplars sans.

S’insta a tots aquells ciutadans amb possibilitat de submergir-se en aquests mesos d’hivern a intensificar la cerca d’exemplars supervivents, ja que el principal ecosistema de la nacra es troba en excel·lents condicions per a la seva identificació (fulla curta de Posidònia oceànica). De fet, recentment s’ha rebut la sorprenent notícia d’un observador que ha identificat a la costa de Portopetro (Mallorca) un supervivent (pendent de confirmar per l’equip científic). “Per tant, ara és el moment ideal per trobar-les, uneix-te al #retonacra“, anima l’IMEDEA.

La nacra té un paper important en els ecosistemes marins del Mediterrani. És una espècie que afavoreix la diversitat i produeix un ecosistema al voltant seu, on es reprodueixen i viuen altres espècies de microinvertebrats.

Enmig d’aquest escenari tan fosc s’ha encès però una llum. Uns investigadors de l’Oceanogràfic de València han descobert un tractament exitós per fer front al paràsit. Introduint canvis en la salinitat de l’aigua, la temperatura i l’alimentació han aconseguit que els quatre exemplars estudiats sobrevisquin a la malaltia, fita que obre l’esperança a la recuperació de l’espècie. Així i tot, encara queda molt camí.

08/02/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris