X

Les Balears prohibiran per llei fumar devora hospitals i centres educatius

No es podrà encendre cap cigarreta dins els vehicles privats on hi viatgin menors

10/02/2018

Les Balears prohibiran per llei fumar devora hospitals i centres educatius

El Govern de les Illes Balears endurirà les prohibicions contra el tabac a través de la nova llei d’adiccions -l’anterior és de 2005-, a la qual ha tengut accés Ib3 Notícies. Per fer complir la normativa, es reforçarà la vigilància per part de la policia i la Guardia Civil. També amb inspectors especialitzats. Més del 80 per cent dels establiments incompleixen la prohibició de fumar a les terrasses tancades per més de dos costats.

Les terrasses dels bars i restaurants són el principal cavall de batalla de la nova lesgislació que prepara la Conselleria de Salut, que pretén tenir enllestida enguany, i ara mateix el control l’han assumit els inspectors de seguretat alimentària i ambiental. S’ha fet una crida al Govern per ampliar la partida i contractar més personal.  A més de les noves restriccions, la llei d’adiccions endurirà les multes als locals infractors, que actualment van des d’un mínim de 30 euros per una sanció lleu (com no informar que està prohibit fumar en un determinat espai) i fins als 600.000 euros en els casos més greus.

Salvador Tàrraga, doctor especialitzat en tabaquisme passiu, assegura que “tots els infants que estan sotmesos a fum de tabac desenvoluparan alguna patologia relacionada amb l’aparell respiratori”. Són els anomenats fumadors passius de tercera mà. Tàrraga, que també és  portaveu de “NO Fumadores.org”, denuncia que són víctimes que no estan protegides per cap legislació.

L’objectiu final de la llei que prepara el Govern és crear espais lliures de fum per evitar el tabaquisme passiu, però la nova norma també planteja algunes alternatives pel fumadors que reclamen el seu espai.

Una de les mesures destacades és l’ampliació del perímetre on estarà prohibit fumar aprop de centres educatius o hospitals, una reivindicació de molts ciutadans per evitar escenes com veure els professors fumant a la porta de l’escola.

Per donar solució a les necessitats dels fumadors, està prevista la creació de zones concretes i aïllades, i sobretot per evitar escenes com, per exemple, veure el personal sanitari fumant just enfront de la porta d’accés a l’hospital.

10/02/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris