X

Els correus compromesos de Luis Riu que investiga la Fiscalia de Miami

L'ordre de detenció de l'hoteler, que ha tingut accés IB3 Noticies, recull desenes de converses entre directius de Riu Hotels que, segons els investigadors, acreditarien l'existència de suborns

13/02/2018

Els correus compromesos de Luis Riu que investiga la Fiscalia de Miami

L’hoteler Luis Riu Güell, copropietari de la cadena Riu, torna aquest dimarts a Mallorca, segons ha explicat la companyia. Ho fa després de declarar davant un tribunal de Miami, acusat de suborn a un funcionari, en relació amb la reforma d’un hotel. Ha quedat en llibertat sota fiança de 20.000 dòlars.
 Luis Riu, en llibertat sota fiança de 20.000$ per presumptes suborns a un funcionari a Miami 
 El copropietari de Riu Hotels declara per presumptes suborns a un funcionari a Miami

La Fiscalia del comtat de Miami-Dade basa les seves acusacions en un seguit de correus interceptats a Riu i a diversos directius de la cadena, als quals ha tingut accés IB3 Noticies. En un dels més compromesos, el copropietari de la cadena afirmaria literalment que haurien d’haver continuat subornant Miranda i la seva tropa, en referència a un enginyer designat per la companyia perquè certifiqués que les obres que es feien al Riu Plaza de Miami Beach complien amb la normativa.

Miranda no és, però, el suposat receptor dels suborns. Aquest seria Mariano Fernández, llavors director del Departament de Construccions de la ciutat.

En un altre correu que figura en l’ordre d’arrest emesa per la Fiscalia, Riu li agraeix personalment la tasca d’assessorament durant tot el procés de reforma de l’hotel. És la resposta a un correu previ de Fernández, qui li agraïa el tracte rebut en un establiment de la companyia a Punta Cana, on havia viatjat amb una cinquantena de membres del seu departament i les seves famílies. L’estada es va resoldre amb un gran descompte en la factura, segons els investigadors.

Aquest seria un dels suposats “beneficis il·legals”, tal com ho redacta la Fiscalia, amb els quals la companyia hauria recompensat l’ajuda que els va prestar Fernández com a cap de departament.

La Fiscalia recull que Riu va iniciar, l’octubre de 2013, una profunda reforma de l’hotel de 284 habitacions que té a Miami Beach. La companyia va demanar el permís d’obres però va iniciar la reforma sense que la llicència estés concedida. El maig de 2014, mes d’un centenar d’habitacions ja havien estat renovades. Però no havien estat certificades per cap inspecció de seguretat. Riu, segons la Fiscalia, assignava habitacions adjacents a àrees de construcció poc segures. Una inspecció sorpresa va amenaçar d’aturar-ho tot.

El maig de 2014 el cap de bombers de Miami Beach, Joseph Bacallao, va fer una inspecció sorpresa i va descobrir les reformes il·legals. Segons Bacallao, el Riu Miami Beach era insegur i va ordenar la paralització de les obres i la reubicació dels clients en un termini de quatre dies.

La intervenció de Fernández, però, fou cabdal perquè la cadena pogués seguir la reforma i reobrir l’hotel quan ho tenia previst. Amb tot, els problemes amb les llicències no van aturar aquí. El departament de Prevenció d’incendis va ordenar, una vegada més, que s’aturessin les obres. Fernández, una vegada més, va intervenir.

Segons la Fiscalia, durant 19 mesos, Fernandez va solicitar i acceptar beneficis il·legals per a ell i altres, de Riu. Els beneficis il·legals estaven sota la direcció de dos alts directius de la companyia: Alejandro Sanchez del Arco (qui va declarar amb Riu, dilluns) i Ricardo Luque. Comptaven, sempre segons la Fiscalia, amb el permís explicit de Riu. Aquests “beneficis il·legals”, tal com els anomena l’escrit, van ser oferits com a “recompensa” per la tasca de Fernandez a favor dels interessos de la cadena.

La investigació es va iniciar arran d’una denúncia anònima.

La cadena Riu ha subratllat aquest dimarts en un comunicat que els seus executius són “absolutament innocents dels càrrecs que se’ls imputen”. “Confiem que el sistema judicial d’EUA conclourà que aquestes acusacions són totalment infundades”, ha recalcdat l’empresa mallorquina. “Els nostres executius desitgen impacientment provar la seva innocència”.

13/02/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris