X

“El ciutadà mitjà continua tenint dificultats per accedir a un habitatge”

Els constructors de les Balears lamenten que l'obra nova estigui dirigida a població amb un alt poder adquistiu

15/02/2018

“El ciutadà mitjà continua tenint dificultats per accedir a un habitatge”

La construcció va créixer el 2017 a les Balears en inversió, llocs de feina i nombre d’habitatges i metres quadrats edificats. Ara bé, segons alerta l’Associació de Constructors de les Illes, són habitatges de luxe.

El president de l’entitat, Eduardo López, explica que “s’estan contruint habitatges dirigits a població amb un elevat poder adquisitiu. El ciutadà mitjà continua tenint dificultats per accedir a un pis a un preu assequible”. Afegeix que “després d’anys sense plurifamiliars, ara comença a repuntar-ne la construcció”. Així i tot, lamenta que l’Administració no generi més polítiques per afavorir aquests tipus d’habitatges, “incentivant-ne la inversió privada”

El president dels constructors considera també que des del 2002, el moment més profund de la crisi, s’ha crescut de manera acceptable a les Illes, però descarta que hi hagi un nou esclat del sector . “El “boom” no és cert. La inversió és igual o una mica més baixa que el 2002, quan no hi havia bimbolla ni res”, assegura López.

 

La construcció en el 2017 en xifres

Segons l’informe presentat per l’Associació Balear de Contructors, la creació de llocs de feina ha crescut un 11 per cent respecte del 2016. Actualment, hi ha gairebé 49.000 treballadors dins el sector a les Illes, 14.000 més que fa un any. Avui dia, l’entitat considera que el principal problema és la falta de mà d’obra qualificada.

La inversió en habitatges ha estat el gran motor del sector. Ha augmentat un 26 per cent respecte del 2016 i suposa tres quartes parts del total. També s’han incrementat els metres quadrats edificats, un 16 per cent. Pel que fa als habitatges de protecció oficial (VPO), els constructors de les Illes consideren insuficient el projecte del Govern de construir mig miler de pisos els pròxims tres anys corresponents a aquesta categoria.

La inversió en turisme, per part seva, ha estat desigual arreu de l’arxipèlag. A les Pitiüses, durant  2017, ha caigut un 27 per cent. A Mallorca, per contra, ha augmentat un 12 per cent i a Menorca, un 64 per cent, per la construcció d’un únic nou hotel a l’illa.

15/02/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris