X

Els ajuntaments de les Balears tenen 9 mesos per urbanitzar o desclassificar els sòls urbans no consolidats

Sant Joan té afectada un 60% de l'àrea urbana que circumval·la el poble

04/03/2018

Els ajuntaments de les Balears tenen 9 mesos per urbanitzar o desclassificar els sòls urbans no consolidats

Els pobles de Mallorca sumen milers de metres quadrats de falsos urbans que provoquen inumerables problemes als ajuntaments. Solars considerats urbans, adjacents als nuclis de població, que encara no han estat urbanitzats pels promotors i no disposen de tots els serveis bàsics. Els consistoris tenen 9 mesos, segons la nova Llei d’Urbanisme, per urbanitzar-los o desclassificar-los. La possibilitat que sigui sense indemnització, els encoratja.

Sant Joan és l’únic municipi que té en suspensió els falsos urbans des de l’aprovació definitiva de les normes subsidiàries el 2016. Més d’un 60% de l’àrea urbana que circumval·la el poble, l’anell de zones extensives són solars urbans sense una urbanització consolidada. Els falten alguns o tots els cinc serveis urbans bàsics: vials, xarxa d’aigua, línia elèctrica, sanejament i a partir de l’1 de gener, l’enllumenat públic. Amb la disposició transitòria onzena, els ajuntaments tenen un any per regularitzar la situació: eliminant-los o classificant-los directament com a rústics, sense haver de pagar indemnització als propietaris dels terrenys.

Palma, Calvià, Capdepera, Llucmajor i Manacor encapçalen la llista de 53 municipis mallorquins amb una major extensió de falsos urbans. A Inca, el 2012 els regularen, després d’adaptar-se al Pla Territorial de Mallorca (PTM) i delimitaren aquests tipus de sòl en unitats d’actuació.

El Govern dona eines als ajuntaments per eliminar falsos urbans i també els dona la possibilitat que si tenen en tràmit plans generals o normes subsidiàries que no s’hagin aprovat de manera definitiva, poden continuar preveient aquesta tipologia, ja que no hi ha cap norma prohibitiva al seu respecte a la LUIB.

 
 La nova LUIB elimina els falsos urbans, urbanitzables i industrials pendents de transformar

04/03/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris