X

Les bombolles de Twitter: les mentides corren un 70% més de pressa que les notícies

Els humans tenen un paper més important que els robots en la difusió de mentides

12/03/2018

Les bombolles de Twitter: les mentides corren un 70%25 més de pressa que les notícies

Un estudi de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT, per les seves sigles en anglès), als Estats Units, ha analitzat les notícies veritables i les mentides a Twitter entre 2006 i 2017, i ha conclòs que les no-notícies -perquè una informació falsa no és notícia- es propaguen molt més ràpid i arriben a moltes més persones.

Soroush Vosoughi i els seus companys d’investigació han analitzat prop de 126.000 històries tuitejades per 3 milions de persones més de 4,5 milions de vegades.

Les històries van ser designades com a veritables o falses sobre la base de sis organitzacions independents de verificació de dades que van mostrar un fort acord sobre les classificacions. En particular, van analitzar la probabilitat que un tuit creés una “cascada” de retuits.

En general, les falsedats tenien un 70% més de probabilitats de ser repiulades que la veritat. Mentre que la veritat rares vegades es difon a més de 1.000 persones, les mentides abasten a gairebé 100.000 persones. Dels diversos tipus de notícies falses, les notícies polítiques van ser les més virulentes, estenent-se a un ritme tres vegades major que les notícies falses d’altres temes.

En avaluar el contingut emocional dels tuits, van descobrir que les històries falses inspiraven temor, disgust i sorpresa en les respostes, mentre que les històries reals inspiraven anticipació, tristesa, alegria i confiança.

Finalment, quan els autors van utilitzar un algoritme per eliminar els bots de la seva anàlisi, els resultats suggereixen que els humans tenen un paper més important que els robots en la difusió de mentides.

12/03/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris