X

Març destapa la fase més perillosa de la processionària

Aquesta eruga deixa un rastre que provoca una reacció que fa que la part del cos que hi entri en contacte s'inflami

22/03/2018

Març destapa la fase més perillosa de la processionària

En ple mes de març arriba la fase més perillosa del cicle de la processionària. Les cuques baixen de l’arbre i van a enterrar-se per transformar-se en papallona. I precisament aquest procés és el més perillós per a les persones i animals, per les irritacions que provoquen que, en el cas dels cans -per exemple- poden arribar a ser mortals. Des de la Conselleria de Medi Ambient fan feina constant en un pla de contingència i seguretat per fer que la plaga no s’estengui.

La processionària que hi ha a les Illes ataca, principalment, el pi blanc estès per totes les Balears. L’insecte no arriba a matar l’arbre, però el pot debilitar i provocar-ne una disminució del creixement. La conselleria fa feina en un pla de lluita integrada, és a dir, una sèrie d’actuacions per frenar aquest insecte.

Mallorca i Menorca són les illes on està més estesa la processionària. Les zones més afectades aquest 2018, a priori, són Llucmajor, Campos i Algaida. Per contra, la Serra de Tramuntana és la zona on manco incidència hi ha. Aixó sí, a les Pitiüses s’han aplicat moltes mesures perquè l’insecte no s’estengui, ja que encara no està considerat una plaga.

A part de poder arribar a ser un problema greu per als pins de les Balears, la processionària també -com dèiem- resulta perillosa per a les persones i els animals.

Aquesta eruga deixa un rastre que provoca una reacció que fa que la part del cos que hi entri en contacte s’inflami. Petites erupcions i vermellor de la pell en són els símptomes destacats. Isabel Sánchez, doctora del centre de salut de Trencadors de s’Arenal, assegura que hi ha protocols establerts per la conselleria, però que no a tots els pacients els afecta igual. Reconeix que, habitualment, amb un tractament d’antiestamínic es pot curar.

També els veterinaris alerten els propietaris de mascotes que protegeixin els seus animals de la processionària. De fet, la veterinària Magdalena Moragues, de la clínica veterinària de Sineu, atén diversos cans cada any per haver estat en contacte amb aquesta plaga. Les inflamacions a les vies respiratòries dels animals poden ser mortals.

La processionària, recordem, és una plaga que des de fa anys roman a les Balears i tant conselleria, metges, com veterinaris recomanen prendre mesures preventives i evitar les zones de pins.

22/03/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris