X

Rajoy espera que no es repeteixin eleccions a Catalunya tot i la investidura fallida

El president del govern espanyol ha deixat clar que ell no desitja uns nous comicis sinó que es recuperi el més aviat possible la normalitat

23/03/2018

Rajoy espera que no es repeteixin eleccions a Catalunya tot i la investidura fallida

Mariano Rajoy a la Comissió Europea a Brussel·les aquest divendres. / EFE

Malgrat el fracàs de la investidura del candidat de Junts per Catalunya (JxCat), Jordi Turull, el govern espanyol confia que no caldrà repetir eleccions a Catalunya i que encara serà possible un president de la Generalitat d’acord amb la llei.

Turull, que dijous no va aconseguir els suports per ser investit per l’abstenció de la CUP, ha estat processat avui pel Tribunal Suprem que ha acordat el seu ingrés a la presó incondicional al costat de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa. El seu ingrés a la presó obre nous interrogants sobre la investidura a Catalunya i la possibilitat que calgui celebrar noves eleccions mentre es manté, plenament vigent, l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya.

Des de Brussel·les, on ha assistit al Consell Europeu el cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, ha deixat clar que ell no desitja uns nous comicis sinó que es recuperi el més aviat possible la normalitat política, econòmica, social i institucional a Catalunya. “La gent vota i els polítics tenen l’obligació de, a la vista de les decisions de la gent, resoldre el problema i no crear-ne un altre”, ha proclamat.

Rajoy ha reiterat que ell demana un govern que compleixi la llei, que miri cap a endavant i que intenti construir. “Correspon als partits catalans oferir les solucions de governabilitat i espero que les trobin a la major celeritat possible”, ha insistit.

Després de l’oferta de diàleg plantejada ahir per Turull i preguntat si estaria disposat a asseure’s a dialogar amb qualsevol president que sigui triat pel Parlament català, Rajoy ha mostrat la seva total disposició a negociar, sempre que la llei permeti que aquesta persona sigui triada.

El que sí constata el govern central és que el rellotge per a unes hipotètiques noves eleccions ha començat a córrer a Catalunya després de la votació fallida del dijous.

El proper 22 de maig acabarà el termini de dos mesos perquè sigui investit un nou president de la Generalitat o en cas contrari es convocaran de forma automàtica noves eleccions, que podrien celebrar-se el 15 de juliol, data que coincidiria amb la final del Mundial de futbol de Rússia.

23/03/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris