X

Els portals que fomenten el lloguer turístic il·legal, impunes a Menorca

Els Govern ha expedientat tres empreses amb una sanció total de 300.000 euros

03/04/2018

Els portals que fomenten el lloguer turístic il·legal, impunes a Menorca

L’entrada en vigor de la nova llei balear de turisme, estableix que les empreses que anunciïn i comercialitzin habitatges per a lloguer turístic sense llicència poden ser sancionats per l’autoritat competent. En aquest cas, els Consells Insulars, que són els qui tenen transferides les competències en la matèria. En poc més de 8 mesos, el Govern ha sancionat a tres portals. L’últim, aquest dimarts. Ha multat amb  300.000 euros a la plataforma turística HomeAway per oferir lloguers irregulars. Airbnb fou la primera web sancionada i després -ara fa quinze dies- la Conselleria de Turisme va multar a TripAdvisor. En total, la multa ascendeix a 900.000 euros.

A Menorca, per contra, el Consell no ha imposat cap sanció. Malgrat tenir un discurs en què es defensa la prohibició del lloguer turístic en els nuclis urbans per garantir l’accés a l’habitatge dels residents així com la convivència, l’administració insular no ha multat cap dels portals que a dia d’avui ofereix aquest lloguer turístic sense la pertinent llicència.

Airbnb reconeix que l’any passat van tenir quasi 1000 particulars a Menorca, que van guanyar 13 milions d’euros i que van atraure més de 60.000 viatgers.

La consellera de Turisme, Bel Busquets, ha explicat que ara la plataforma Homeaway té quinze dies per presentar al·legacions. Busquets també ha assenyalat que la resta de sancions interposades continuen el seu curs. En el cas d’Airbnb, els serveis jurídics de l’executiu estudien les al·legacions plantejades per la plataforma. Pel que fa a TripAdvisor el període d’al·legacions continua obert.

Les sancions màximes que preveu la llei turística són de 400.000 euros. L’objectiu de la normativa -ha dit Busquets- és que tan sols es puguin llogar a turistes allò que marqui la zonificació feta pels consells insulars.

03/04/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris