X

El nou mapa bancari deixa als municipis més despoblats sense sucursals

La gent gran és el col·lectiu que més pateix el tancament de sucursals, ja que no empren la banca electrònica

16/04/2018

El nou mapa bancari deixa als municipis més despoblats sense sucursals

Les fusions d’entitats bancàries, els plans estratègics i la immersió de les noves tecnologies han afavorit la desaparició de les sucursals bancàries als nuclis més despoblats. És el que es denomina desertificació bancària que, després de la fusió de Bankia amb BMN, (on s’inclou l’extinta Sa Nostra) s’ha aguditzat a les Illes. Molts municipis de la Part Forana de Mallorca han quedat només abastits amb una oficina -d’una determinada entitat- que només obre uns dies concrets cada setmana.

CaixaBank i Bankia tenen oficines que només obren dies puntuals perquè hi pugin fer les gestions pertinents. Diuen que no són rendibles per si mateixes però no volen deixar desateses aquestes poblacions. Són les que, en argot bancari, es denominen oficines de responsabilitat social. Altre cas és el de la Banca March, que contempla crear unes oficines més grosses amb personal més especialitzat en operacions complexes. A més, el director territorial, Vicente Jabega, reconeix que la banca electrònica de cada cop s’empra més. El que més creix és l’ús de l’aplicació mòbil.

 

Els ajuntaments com a intermediaris

Davant aquest panorama, ajuntaments i associacions de veïnats han hagut d’intervenir perquè no es deixi sense servei els usuaris. Un exemple és Marratxí, que ha demanat a Bankia que mantingui les oficines del Pla de Na Tesa i del Polígon de Marratxí o llevarà els comptes públics de l’entitat. De moment han aconseguit que posin un caixer automàtic. Lloret de Vistalegre ha passat de tenir tres oficines de bancs diferents a només una i a temps parcial.

Cas diferent és el de Mancor de la Vall, on només tenen un caixer per treure doblers i no hi poden fer les gestions. El batle del municipi, Guillem Villalonga, reconeix que és un problema, sobretot per a la gent gran del poble, que s’ha de traslladar fins a Inca si ha de fer qualque gestió. 
 Escolta aquí l’entrevista al batle de Mancor de la Vall, Guillem Villalonga, i a Bel Negre, presidenta de l’Associació de la segona edat de Mancor.

Precisament, un dels col·lectius més afectats pel tancament de sucursals és la gent gran. Des de la Federació de Persones Majors de la Part Forana de Mallorca, que aglutina unes 90 associacions de gent gran, reconeixen que no és fàcil traslladar-se a les oficines, però tampoc ho és tramitar la paperassa per internet. El col·lectiu demana a les entitats bancàries que reflexionin sobre el seu model i que els tingui en compte.

16/04/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris