X

El jutge Penalva, apartat del cas Cursach: “El sistema no protegeix en absolut als testimonis protegits”

El magistrat, que va ser apartat de la instrucció per pèrdua d'imparcialitat, ha denunciat que tant els investigadors com els testimonis del cas han patit assetjament

19/04/2018

El jutge Penalva, apartat del cas Cursach: “El sistema no protegeix en absolut als testimonis protegits”

El magistrat d’Instrucció número 12 de Palma, Manuel Penalva, ha denunciat aquest dijous la desprotecció dels qui col·laboren amb la Justícia amb el seu testimoni en algunes causes: “El nostre sistema no protegeix suficientment als testimonis protegits, crec que no els protegeix en absolut”.

En una entrevista al programa ‘Hoy por hoy’ de la Cadena Ser, Penalva, que fa un mes va ser recusat de la instrucció de l’anomenat cas Policia Local per pèrdua d’aparença d’imparcialitat per insultar a uns investigats, ha denunciat que tant els investigadors com els testimonis del cas han patit assetjament.
 Penalva, sota empara del CGPJ però recusat

“Hem estat sotmesos a befa pública, insultats, menyspreats, amenaçats, seguits i hi ha testimonis que han patit tot tipus d’extorsió. Hi ha un testimoni que està absolutament desesperat, se li han propinat tres pallisses i se li desqualifica en mitjans de comunicació i Facebook i s’incita a persones contra ell”, ha detallat.

Sobre si considera un heroi a aquest testimoni si arriba fins al judici, el magistrat ha afirmat que ho serà “si no el maten com al de Canàries”. “Al meu parer el nostre sistema no protegeix suficientment als testimonis protegits, eufemísticamente. Crec que no els protegeix en absolut“, ha afirmat i ha insistit que “no tenen la protecció de les institucions ni tenen la possibilitat per exemple de portar un arma”, com sí ocorre amb els investigadors i com ha estat el seu cas durant la instrucció d’aquesta causa sobre una presumpta trama policial per beneficiar a determinats empresaris.

“En el meu cas van incendiar un cotxe, encara que es van equivocar de vehicle i han deixat pistoles pintades a la meva casa. El fiscal és el que més ho ha patit, també perquè ha estat més temps en la causa, i han estat constants violacions als seus dos domicilis, ha estat seguit i perseguit, de vegades de manera subtil”, ha indicat.

Penalva ha detallat que “de vegades no són fets denunciables, són mirades i actuacions, conductes que provoquen una intimidació”. Sobre si ha arribat a témer per la seva vida ha respost: “No sabria què contestar, no em considero una persona poregosa, m’he sentit de vegades inquiet i preocupat, sobretot per la meva família i perquè no sé de què són capaces aquesta gent”.

“Aquesta campanya d’amenaces i intimidació, principalment contra testimonis i investigadors, no sabem en què pot acabar, i no necessàriament perquè van a manar dos perdonavides a pegar-nos un tir, com ha ocorregut a Tenerife amb un testimoni, sinó perquè crec que a ells mateixos se’ls pot escapar de les mans”, ha afirmat.

Sobre la posada en llibertat dimecres de l’empresari Bartolomeu Cursach, després que l’Audiència de Palma fixés per a ell una fiança d’1 milió d’euros i li retirés el passaport, Penalva ha afirmat que “si hi ha risc de fugida és interpretable, l’Audiència ha considerat que està suficientment mitigat, i cal respectar-ho”. “Aquí el principal problema és la pressió que segueixen exercint sobre els testimonis i la lectura que es pot fer d’això”, ha afegit.

19/04/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris