X

Fotolog torna i recupera les dades de 2 milions d’usuaris

"Sí, és el mateix Fotolog però som una nova companyia, i sí, les teves fotos encara estan aquí"

11/05/2018

Fotolog torna i recupera les dades de 2 milions d’usuaris

L'aspecte del nou Fotolog, l'"àvia d'Instagram".

Fotolog torna. La primera gran xarxa social, nascuda l’any 2002, ha recuperat el domini fotolog.com i ha migrat totes les dades dels antics usuaris. Aviat estarà disponible l’aplicació per a mòbil a Google Play i App Store. Després de tancar el gener del 2016, l’àvia d’Instagram torna com un ‘déjà-vu’ d’usuaris, fotos i comentaris de fa més de 10 anys. Res s’esborra a Internet. Mai.

El 2008, en temps de càmeres digitals i mòbils en blanc i negre sense emoticones, molt abans de Facebook i Instagram, la xarxa de Scout Heiferman i Adam Seife comptava amb més de 20 milions d’usuaris actius. El web estava entre els 20 més visitats el 2007. Espanya era un dels països on la plataforma registrava uns majors índexs de creixement: entre el 16% i el 18% cada mes.

Al final, Facebook va matar Fotolog, que llavors va enviar un correu urgent a tots els usuaris per fer-los saber que tenien uns 15 dies per descarregar el mig milió de fotos que entre tots publicaven cada dia. Llavors, s’esborraria tot per sempre més. Mentida.

https://twitter.com/ladyfear/status/685132356794105856

Daniel, Dener, Diego, José Luis, Lorena, Michael i Raül -de l’Argentina, el Brasil, Espanya, els EUA i Mèxic- són el nou equip. “Vam veure a les notícies que Fotolog, l’anomenda ‘àvia d’Instagram’, tancava i ens va saber molt de greu. Tenim amics que es van conèixer a Fotolog, amics que han trobat aquí la seva parella i amics d’altres que ja són morts que guarden una pàgina com a esquela”, conten ara. Estan a punt d’anunciar oficialment la tornada.

“Si ets un dels antics usuaris de Fotolog, segurament et preguntes: què està passant aquí? La resposta és sí, és el mateix Fotolog, i sí, les teves fotos encara estan aquí. Però som un equip completament nou, nova companyia i el més important, nova visió”, expliquen.

En concret, l’equip ha recuperat les dades de 2 milions d’usuaris de més de 100 països diferents. Consideren que ara és el moment. “La gran majoria de xarxes socials estan plenes de continguts i d’algoritmes, usats amb l’única intenció de crear addicció digital, recol·lectar grans quantitats de dades i maximitzar els beneficis publicitaris”.

L’aposta és la mateixa de sempre. Una publicació per dia. Només una. Necessitam, creuen, un espai que “fomenti connexions reals, en comptes de connexions generades per algoritmes”. El nou Fotolog vol “acabar amb l’excés, amb el consum banal de contingut que cerca l’aprovació dels altres” però, sobretot, limitar “l’ús excessiu de les xarxes socials, que provoca que les nostres dades personals siguin usades pels interessos dels anunciants a favor de la desinformació i les mentides”.

A hores d’ara, treballen per recuperar 5 bilions de comentaris, migrar completament el llistat d’amistats, perfeccionar el cercador intern i millorar la usabilitat del ‘site’ més ‘responsive’ de la primera gran xarxa social –després d’MSN– del segle XXI.

De moment, diuen, és un experiment. Però no parteixen de zero.

11/05/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris