X

Bárcenas, Correa i el PP, condemnats pel cas Gurtel

24/05/2018

Bárcenas, Correa i el PP, condemnats pel cas Gurtel

El Partit Popular ha estat condemnat com a responsable civil per la trama Gürtel. La sentència considera, per tant, que el partit de Mariano Rajoy es va lucrar amb aquesta trama i considera que el PP va crear “una estructura financera i comptable paral·lela a l’oficial almenys des del 1989”.

La sentència, de 1.700 folis, fa referència al judici de la primera part del cas Gürtel, entre el 1999 i el 2005. Aquesta condicionarà el procés judicial de la segona part de Gürtel, que encara no s’ha jutjat i és la coneguda com la dels papers de Bárcenas o la caixa B.

Els jutges consideren que es van cometre delites d’associació il·lícita, frau a l’administració pública, suborn, falsedat en document mercantil, malversació de fons públics, prevaricació, blanqueig de capitals, delictes contra la hisenda pública, tràfic d’influències, apropiació indeguda i intent d’estafa processal.

La resolució imposa les penes de 51 anys i 11 mesos de presó al cap de la trama, Francisco Correa, i 37 anys i mig al seu número dos, Pablo Crespo. A l’extresorer del PP Luis Bárcenas se’l condemna a 33 anys i 4 mesos de presó i una multa de 44 milions d’euros. A la seva dona, Rosalía Iglesias, se li imposa una condemna de 15 anys i un mes, i a la dona de Correa, Carmen Rodríguez Quijano, una pena de 14 anys i 8 mesos de presó.

La sentència també condemna Ana Mato, l’exministra de Sanitat entre el 2011 i el 2014, com a responsable civil.

Un dels jutges ha fet un vot particular en què defensa l’absolució del PP. En total, les condemnes sumen 351 anys de presó.

24/05/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris