X

El suïcidi: de l’estigma a la col·laboració per prevenir-lo des de la sanitat pública

05/06/2018

El suïcidi: de l’estigma a la col·laboració per prevenir-lo des de la sanitat pública

Fotograma de la sèrie de Netflix '13 Reasons Why' que tracta sobre l'assetjament escolar i el suïcidi.

D’aquí a finals de legislatura, tots els hospitals de les Illes comptaran amb un servei d’atenció al suïcida. El primer hospital que va posar en marxa aquest servei pioner va ser el d’Inca i ara també ja funciona a Son Llàtzer. El servei d’atenció al suïcida ofereix un assistència integral des de diferents àrees de l’hospital per aquelles persones que han intentat llevar-se la vida, per prevenir-lo o també destinat a donar suport al familiar que han perdut un familiar per suicidi.

La psicòloga i responsable de lObservatori del Suïcidi de les Illes Balears, Nicole Haber, ha explicat en declaracions a IB3 Ràdio que aquesta és una de les mesures que inclou el protocol contra el suicidi que s’està elaborant en aquest moment. Aquest observatori és el primer centre públic d’aquestes característiques que funciona arreu de l’estat. “El més agraït és la comunicació que hi ha entre tots els serveis per intentar fer les coses units i bé”, ha explicat Haber.

El psiquiatra i coordinador del comitè del Pla de Salut Mental de les Illes, Pablo Tobajas, explica que l’entorn de la persona que es vol llevar la vida ha d’estar atenta a les senyals que dóna, com per exemple, si la persona diu que es vol llevar la vida. El suïcidi és encara un tema tabú a la nostra societat. Els experts, com Pablo Tobajas, recomanen parlar-ne: “l’important és poder exposar-ho, poder-ne parlar… La persona ha de decidir amb qui ho fa, sent el recomanable fer-ho amb un professional, amb un psicòleg, amb un psiquiatra… i si aquest ajut no està a l’abast poder parlar-ne amb la teva família”

El suïcidi és una xacra que al món deixa més morts que les guerres i els homicidis. Al 2016, un total de 92 persones es llevaren la vida a les Balears. L’112 té un servei d’atenció a les persones que es volen llevar la vida, així com el 061. El telèfon de l’esperança és el 717 003 717.

05/06/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris