X

L’exgerent de l’Ibatur, condemnat a 1.800 euros de multa i a tres anys d’inhabilitació

Està acusat d'haver falsejat diversos contractes

26/06/2018

L’exgerent de l’Ibatur, condemnat a 1.800 euros de multa i a tres anys d’inhabilitació

Foto d'arxiu. /EUROPA PRESS

L’exgerent de l’Institut Balear de Turisme (Ibatur) entre 2004 i 2007, Raimundo Alabern, ha acceptat aquest dimarts una multa de 1.800 euros i una pena d’inhabilitació especial per a càrrec públic per tres anys i mig, per un delicte de prevaricació i un altre de frau a l’administració.

En la vista celebrada aquest dimarts en el Jutjat penal número 5 de Palma, la Fiscalia i el Govern -que exerceix l’acusació particular- han arribat a un acord de conformitat amb les defenses de Alabern i l’empresari Juan Jaime Velasco, pel qual tots dos han reconegut els fets.

En concret, el que va ser gerent del l’Ibatur en el Govern de Jaume Matas ha acceptat una pena de sis mesos de presó a substituir per multa, a més de la inhabilitació especial; mentre que l’empresari ha acceptat una inhabilitació especial per exercir càrrecs públics i una pena de vuit mesos de presó que ha estat suspesa.

En virtut d’aquest acord, Alabern ha admès que es va concertar amb l’empresari per otorgar contractes sense respectar el sistema legal de contractació, la qual cosa va ocasionar un perjudici a la Comunitat perquè al no haver-hi lliure concurrència es podien imposar preus superiors.

En múltiples expedients de contractació de l’Ibatur, Alabern va donar les instruccions i ordres oportunes als funcionaris perquè s’iniciessin els expedients de contractació, que necessàriament serien adjudicats a les empreses seves.

A més, es van fraccionar els imports per eludir les licitacions públiques que suposarien contractacions majors, o es va utilitzar la fórmula del conveni de col·laboració a pesar que era evident que es tractava de contractes de subministrament o de serveis.

Així, l’escrit de conformitat subscrit per les parts recull fins a set expedients d’accions publicitàries aprovades per Alabern, que sumen més de 800.000 euros.

No obstant això, el Govern entén que els treballs efectivament es van realitzar i quantifica el perjudici econòmic en 84.000 euros per l’increment en el preu en eliminar la lliure concurrència.

Els acusats hauran d’indemnitzar a la Comunitat en aquesta quantitat, de la qual ja han aportat una part. Per això, s’ha apreciat l’atenuant de reparació del dany, així com els atenuants de confessió i dilacions indegudes.

26/06/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris