X

Feministes de Navarra rebutgen les “ingerències oportunistes” de protestes contra agressions sexistes

Critiquen iniciatives de boicot a la festa proposades a través de les xarxes socials "sense consens, sense contrast algun i sense un objectiu clar", que "afebleix" la seva tasca

03/07/2018

Feministes de Navarra rebutgen les “ingerències oportunistes” de protestes contra agressions sexistes

Manifestació a Pamplona contra la decisió de deixar en llibertat sota fiança a La Manada el passat 21 de juny. / EFE

El col·lectiu feminista de Navarra, amb “dècades de lluita contra les agressions sexistes” en els Sanfermines, ha rebutjat avui dimarts iniciatives de boicot a la festa proposades a través de les xarxes socials “sense consens, sense contrast algun i sense un objectiu clar”, una “ingerència externa” i en alguns casos “oportunista” que “afebleix” la seva tasca.

Així ho han assenyalat en conferència de premsa les portaveus dels col·lectius feministes i del moviment popular, que han consensuat un comunicat en el qual, sense nomenar-los expressament, rebutgen crides com el que les dones acudeixin amb samarretes negres al ‘txupinazo’ d’enguany per protestar contra les agressions sexistes.

Cartell difós per les xarxes socials i missatgeria instantània que crida a vestir-se de negre el dia del ‘txupinazo’ en protesta per La Manada.

Tampoc han nomenat expressament la sentència per abús i no per agressió sexual contra La Manada, els cinc membres de la qual han estat posats en llibertat condicional dos anys després de ser denunciats per una noia en els Sanfermines de 2016, procés del que diuen “entendre la indignació” però adverteixen que “això no pot ser excusa perquè la nostra lluita sigui instrumentalitzada ni per fer anàlisis simplistes”.

Així, han advertit que “centrar-se en un únic cas invisibilitza la resta d’agressions, els lleva importància i sobretot posa el focus en elements que poc tenen a veure amb la realitat”, en entendre que “totes les agressions són importants, totes les dones que pateixen o han patit agressions necessiten de la nostra solidaritat i cap de les agressions ja siguin de baixa o d’alta intensitat tenen justificació alguna”.

En basc Iratxe Alvarez (Plataforma de Mujeres contra la Violencia Sexista de Nafarroa) i en castellà Maddi Lasa (Bilgune Feminista), al costat de representants del col·lectius Emakume Internazionalistak, Farrukas, Andrea-Lunes Lila, Gora Iruñea i la Federación de Peñas de Pamplona, han reivindicat la labor que des de fa “molts anys” realitzen de forma “coordinada” per aconseguir “unes festes igualitàries, lliures de qualsevol agressió sexista”.

Així, han recordat les campanyes, protocols, reunions i decisions preses any rere any “compartint i acordant entre totes i tots, contrastant i pensant de manera col·lectiva les nostres decisions” per aconseguir unes festes en les quals tots tinguin “cabuda” i, encara que de dimensió internacional, siguin “les festes dels qui vivim i tenim el nostre projecte vital en aquesta ciutat”.

Per això, han lamentat l’aparició en les darreres setmanes a les xarxes socials de “diferents iniciatives de dubtosa procedència, moltes anònimes i unes altres que, amb la suposada intenció d’empoderar a les dones, ataquen a una ciutat que ha estat i és exemple internacional de la lluita contra les agressions sexistes”.

En molts casos aquestes iniciatives parteixen d'”agents externs a la nostra ciutat i als col·lectius que participen a la festa, sense debat, sense consens, sense contrast algun i sense un objectiu clar”, amb el que es converteixen en crides que, “encara que no sigui la seva intenció, menyspreen el treball que estem realitzant des d’aquí i influeixen negativament” a les iniciatives locals ja consensuades.

Per això, i després de lamentar que algunes d’aquestes iniciatives “poden ser poc afortunades i contraproduents en la lluita contra les agressions sexistes”, entenen que són, per tant, “una ingerència externa que condiciona i afebleix el treball de tants i tants col·lectius” de Pamplona.

Per tot això, han demanat “responsabilitat política i col·lectiva”, ja que encara que les iniciatives “són benvingudes”, les seves “han estat pensades minuciosament, estan emmarcades en campanyes globals i tenen uns objectius a llarg termini”.

Això contrasta amb “dinàmiques conjunturals i molt oportunistes que en poc o en res ajuden a la lluita per unes festes lliures d’agressions i a les dones que pateixen o han patit agressions”, han resolt.

03/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris