X

El vídeo d’un tauró pelegrí va ser albirat a la costa del Maresme

Després de comprovar les imatges difoses, es confirma que l'albirament d'aquest animal es va produir a la costa del Maresme i no pas a Mallorca

06/07/2018

El vídeo d’un tauró pelegrí va ser albirat a la costa del Maresme

Si l’albirament d’un tauró blanc en aigües de cabrera va generar dubtes i debat entre els científics, el nou vídeo difós dimecres passat d’un tauró pelegrí a la costa de Mallorca tampoc ha estat exempt de polèmica.

En aquest cas els dubtes, però, no tenen res a veure amb l’espècie, és un tauró pelegrí (Cetorhinus maximus) i és el segon animal marí més gran del món després del tauró balena. Però que siguin imatges actuals i, a més, gravades en aigües properes a Mallorca, no està tan clar. El vídeo, aparegut en un perfil de Facebook, del qual l’usuari no n’és l’autor, també fa uns dies que corre a través de WhatsApp, Youtube o Twitter amb localitzacions diferents.

La clau per saber on es va albirar l’animal és el temps. Les condicions meteorològiques que apareixen al vídeo no coincideixen amb les que hi havia el dia en què suposadament es va gravar. El perfil de la costa, que apareix al fons de les imatges, tampoc s’hi reconeix a cap indret de la costa mallorquina. El tauró podria haver-se gravat a la costa del Maresme, per pescadors catalans i no un turista, més concretament a la zona de Mataró. Fins i tot podria tractar-se d’un vídeo més antic, enregistrat al gener.

 

No ataquen intencionadament els humans

En qualsevol cas, l’albirament de taurons no és un fet estrany a les Balears. En el nostre entorn marí més proper habiten diverses espècies de taurons, com ara la tintorera, i d’altres no tan conegudes com el cinturó (Alopias vulpinus), el ca marí (Galeorhinus galeus), el marraix (Lamna nasus), el salroig (Isurus oxyrinchus) i, més excepcionalment, exemplars de tauró pelegrí com el de les imatges.

No hi ha cap motiu d’alarma. Aquestes espècies no ataquen intencionadament els humans. De fet el pelegrí és inofensiu i s’alimenta de plàncton. Malgrat en ocasions s’atraquin a la costa, són espècies de mar oberta que sempre han conviscut amb nosaltres. Ara, amb més trànsit marítim i més sistemes per gravar-los com ara els telèfons mòbils, sembla com si fos més freqüent la seva presència. Però la realitat és molt diferent. La majoria està en retrocés i catalogades com espècies amenaçades o en perill d’extinció.

06/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris