X

Descobreixen a Xina el jaciment de ferro més recent de la Terra

Aquesta troballa està canviant la forma en què els científics entenen l'evolució de la vida complexa

12/07/2018

Descobreixen a Xina el jaciment de ferro més recent de la Terra

La formació de ferro en bandes més jove de la Terra. /ZHIQUAN LI

El descobriment de la formació de ferro estratificat més jove de la Terra està canviant la forma en què els científics entenen l’evolució de la vida complexa.

Aquesta recent formació de ferro amb bandes, situada en l’oest de Xina, ha estat datada de manera concloent en el Càmbric per geòlegs de la Universitat d’Alberta.

Amb aproximadament 527 milions d’anys, aquesta formació és jove en comparació de la majoria dels descobriments fins avui. La deposició de les formacions de ferro en estrats, que va començar fa aproximadament 3.800 milions d’anys, es va pensar des de feia temps que va acabar abans del començament del Període Càmbric, fa 540 milions d’anys.

“Això és crític, ja que és la primera observació d’una formació de ferro amb trets que corresponen a bandes precàmbriques però que es va formar en el Càmbric Primerenc. Això ofereix l’evidència més concloent de la presència de condicions riques en ferro alhora, la qual cosa confirma el que ha estat recentment suggerit a partir de proxies geoquímics”, va dir Kurt Konhauser, professor en el Departament de Ciències de la Terra i l’Atmosfera de la Universitat d’Alberta i coautor de l’estudi.

El Càmbric Primerenc és conegut per l’augment dels animals, per la qual cosa el nivell d’oxigen en l’aigua de mar hauria d’haver estat més prop dels nivells moderns. “Això és important ja que la disponibilitat d’oxigen durant molt temps es va pensar que era un fre de mà en l’evolució de la vida complexa, i un que hauria d’haver estat alleujat pel Càmbric Primerenc”, diu Leslie Robbins, candidat en el laboratori de Konhauser i coautor de l’article.

Els investigadors van comparar les característiques geològiques i la geoquímica amb mostres antigues i modernes per trobar un anàleg per a la seva deposició. L’equip es va basar en l’ús de patrons d’elements de terres rares per demostrar que el dipòsit es va formar en, o prop de, una quimioclina a una conca estratificada rica en ferro.

“Els estudis futurs intentaran quantificar l’extensió total d’aquestes formacions de ferro amb bandes del Càmbric a Xina i si es poden trobar dipòsits similars en altres llocs”, diu Kurt Konhauser.

12/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris