X

El Govern acumula 138 milions d’euros en condemnes fermes per desclassificacions de sòl el 2008

És la suma de cinc decisions judicials però encara queden processos oberts que poden inflar la xifra

14/07/2018

El Govern acumula 138 milions d’euros en condemnes fermes per desclassificacions de sòl el 2008

El revés més important fins ara és la indemnització a les dues societats promotores de Punta Pedrera a Sant Josep, a Eivissa, que cobraran 87 milions.

La Llei 4/2008 de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible del segon Pacte de Progrés passa factura a l’Executiu balear. La norma permetia desclassificar terrenys urbanitzables, sobretot a Mallorca i Eivissa, per passar-los a sòl rústic, la majoria de casos en àrees naturals d’especial interès.

S’ha protegit el territori del ciment, però el cost és multimilionari. S’han de pagar 138 milions d’euros, inclosos els interessos produïts per cinc sentències fermes del Tribunal Suprem:

87 milions d’euros per Punta Pedrera a Sant Josep de sa Talaia
25,7 per Biniorella a Andratx
21 per blindar una part de sa Roca Llisa a Santa Eulàlia
2 milions per Cala Carbó a Pollença
1,1 per Montport a Andratx

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes ha emès diverses sentències en contra del Govern, però el Suprem fins fa uns mesos sempre havia rebaixat la indemnització als promotors, perquè entenia que la culpa de no haver acabat la urbanització era dels mateixos propietaris i només s’havia de pagar el dany emergent: la quantitat de doblers invertits, però no, el lucre cessant: és a dir, el benefici que s’ha deixat de guanyar si s’hagués acabat l’edificació.

Queden encara processos oberts que poden inflar la xifra de 138 milions d’euros sumats fins ara. També s’han desestimat altres demandes com la de Benirràs a Sant Joan de Labritja, el Vilà a Pollença o Cala Marçal, a Felanitx.

14/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris