X

El trànsit aeri a Europa registra al juny la mitjana més alta dels últims cinc anys i es dupliquen els retards

Espanya és el quart país que més va contribuir a aquestes dades

17/07/2018

El trànsit aeri a Europa registra al juny la mitjana més alta dels últims cinc anys i es dupliquen els retards

L'aeroport de Palma a una imatge d'arxiu.

El trànsit aeri gestionat a tota Europa va augmentar un 4,1% al juny en relació amb l’any anterior, aconseguint la mitjana més alta per a un mes de juny dels últims cinc anys, segons dades de Eurocontrol, en un mes en el qual els retards es van duplicar per diversos factors meteorològics, de capacitat, i per les vagues al centre de control de Marsella.

Els retards totals en la gestió del flux de trànsit aeri (ATFM per les seves sigles en anglès) van augmentar un 110,1% al juny en comparació al mateix mes de l’any anterior. Així, els retards en ruta es van incrementar un 150,2% mentre que els retards en aeroports van créixer un 20,4% a causa de les inclemències meteorològiques.

Segons Eurocontrol, els problemes meteorològics en ruta (22,3%), i la capacitat en ruta (28,9%) van ser les principals causes dels retards registrats en el control del trànsit aeri a Europa al mes de juny.

Eurocontrol puntualitza al seu informe que el clima va impactar de forma important en el sisè mes de l’any als aeroports de Frankfurt i Amsterdam, així com en el de Londres-Gatwick.

La mitjana de demora ATFM en ruta per vol al juny va ser de 3,25 minuts/per vol, per sobre del valor de la mitjana mensual, que es situa en 0,92 minuts per vol.

 

20 dependències analitzades

El centre de control aeri de Barcelona-El Prat es situa a la onzena posició entre les 20 dependències de gestió de trànsit aeri d’Europa que acumulen majors retards al juny, segons l’anàlisi de Eurocontrol.

Segons el citat informe, que analitza 20 dependències, les incidències meteorològiques van provocar que el centre de control de Barcelona acumulés un total de 2.828 minuts de demora diària durant el mes de juny.

Els llocs europeus on es van registrar més retards durant el sisè mes de l’any van ser el centre de control aeri de Karlsruhe (Alemanya) amb 21.396 minuts, seguit de l’aeroport de Marsella amb 16.410 minuts perduts.

 

Turquia, Grècia i Alemanya, principals aportadores

Dotze estats van agregar cadascun més de 50 vols diaris a la xarxa sent Turquia, Grècia, Alemanya i Espanya els principals contribuidors. Grècia va ser el principal aportador, afegint un total de 306 vols més per dia gràcies al seu important creixement intern i a l’increment dels fluxos des d’Europa de l’Est.

Espanya va baixar des de la primera posició d’altres mesos fins a la quarta amb un total de 187 vols extres al dia afegits al juny, segons es detalla en les dades publicades per organització europea per a la seguretat de la navegació aèria.

Per companyies aèries les que van agregar més vols a la xarxa van ser Eurowings (+340 vols), easyJet (+119 vols), Ryanair (+115 vols), Lufthansa (+101 vols) i Turkish Airlines (+98 vols).

L’increment de trànsit va ser positiu a la majoria dels grans aeroports europeus. En el cas d’Espanya, Madrid-Barajas va registrar una mitjana diària de trànsit de 593 moviments a l’abril (+3,2%), a Barcelona-El Prat es van registrar 522 (+2,4%), i Palma amb 450 moviments aeris va créixer un 7%.

17/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris