X

Menorca construirà tres observatoris astronòmics amb els doblers de l’ecotaxa

El Consell pretén que l'illa sigui declarada reserva Starlight per la qualitat del seu cel nocturn

03/09/2018

Menorca construirà tres observatoris astronòmics amb els doblers de l’ecotaxa

Imatge d'arxiu. /EFE

Els aparcaments de les platges de Cavalleria, Binimel.là i del poblat talaiòtic de Son Catlar són els indrets on el Consell de Menorca contempla ubicar-hi tres observatoris astronòmics. Es tracta d’emplaçaments amb una baixa contaminació lumínica pel fet de situar-se lluny de nuclis habitats. A més, són zones públiques, el que facilitaria la seva instal·lació.

En un principi s’havia pensat en altres ubicacions com el cap de Favàritx o Monte Toro, però finalment s’han descartat. Favàritx per la llum del propi far, el que dificulta l’observació de les estrelles així com la presa d’imatges nocturnes del cel. Monte Toro en canvi, ha resultat ser un cim insuficient per deixar sota la contaminació més propera de Es Mercadal. Amb només 300 metres no se supera la capa de nebulosa del poble.

La construcció d’observatoris astronòmics és un dels punts més destacats d’un projecte més ampli que cerca finançament de l’impost de turisme sostenible. La primera part, amb un pressupost d’un milió d’euros se centra en l’adequació de l’enllumenat, que permetria millorar la qualitat del cel nocturn complint un altre objectiu del projecte; la diversificació del turisme. L’observació del cel nocturn i el firmament atrau un tipus de turisme especialitzat amb més poder adquisitiu que viatja fora de temporada alta.

En aquesta segona fase, a més dels tres observatoris astronòmics es contemplen altres iniciatives amb l‘objectiu final que Menorca obtingui el reconeixement internacional com a destinació Starlight.

Molins eòlics pròpis

Per una altra part, el Consell de Menorca aspira a rebre, a través de l’impost de turisme sostenible, un finançament 730.000 euros per instal·lar molins eòlics. L’objectiu és maximitzar la producció d’energia elèctrica, que posteriorment s’utilitzaria per cobrir part de la demanda de les instal·lacions públiques. Amb aquest diners també es pretén instal·lar pèrgoles solars fotovoltaiques amb punts de recàrrega per a vehicles elèctrics en diverses urbanitzacions.

Aquesta iniciativa és la segona part d’un projecte més ambiciós que pretén que Menorca sigui declarada Reserva Starlight, és a dir, obtenir un reconeixement internacional per la qualitat del seu cel nocturn. En aquest sentit, el Consell insular, amb col·laboració amb l’associació Astromenorca ja té tres zones com a proposta per instal·lar observatoris astronòmics.

La declaració de reserva Starlight forma part de les propostes que aspiren a rebre finançament en la convocatòria d’enguany de l’impost de turisme sostenible.


El Consell de Menorca vol instal·lar els seus propis aerogeneradors

03/09/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris