X

Els experts confirmen tres evidències clares del canvi climàtic

El canvi estacional de les pluges i la intensificació dels ruixats, l'augment de les "nits tropicals" i l'escalfament de la mar preveuen un canvi a l'ecosistema

05/09/2018

Els experts confirmen tres evidències clares del canvi climàtic

Imatge d'arxiu. /EFE

El canvi estacional de les pluges i la intensificació dels ruixats, l’augment de les “nits tropicals” i l’escalfament de la mar constitueixen tres evidències “clares” del canvi climàtic en el litoral mediterrani espanyol.

Així ho ha explicat a Efe el president de l’Associació de Geògrafs Espanyols (AGE) i responsable del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant (UA), el catedràtic Jorge Olcina, qui ha assenyalat que aquests tres signes “estan ja corroborats en dades científiques”, per la qual cosa “han deixat de ser suposats i són manifestacions clares d’escalfament climàtic”.

La variació de les precipitacions es reflecteix en un increment a la tardor i una caiguda a la primavera, la qual cosa té una repercussió directa a la planificació hidrològica, ja que les aigües en el primer trimestre de l’any són molt valuoses per al desenvolupament amb normalitat de l’activitat agrària i per a l’acumulació de reserves hídriques en embassaments i aqüífers.

La segona evidència de l’escalfament global a la Mediterrània és l’augment de 0,8 graus centígrads en els últims cent anys en el litoral mediterrani espanyol, “amb un ascens molt accelerat des de 1980”, segons Olcina.

Per a l’expert, “la manifestació més evident de la pèrdua de confort tèrmic en aquesta regió ha estat l’increment molt notable de ‘nits tropicals’, en les quals el termòmetre no baixa de 20 graus durant tota la nit”.

En aquest sentit, ha apuntat que des de 1970 a l’actualitat el nombre de nits tropicals en moltes ciutats de la regió mediterrània s’ha triplicat, en passar de 20 a entre 60 i 70 nits de calor intensa a l’any, i ha afegit que, fins i tot, des de 2000 s’observa un augment de nits en les quals el termòmetre no baixa de 25.

A aquesta pujada dels termòmetres se suma la humitat relativa elevada en àrees properes a la costa, la qual cosa dispara la sensació de calor. Per sobre del 70%, el valor que realment sent el cos humà puja entre 4 i 7 graus.

El tercer signe “molt rellevant” que reflecteix el canvi climàtic és, ha prosseguit l’expert, l’augment de la temperatura superficial marina en la conca occidental del Mediterrani, especialment en el seu sector central (mar Balear i d’Alger).

El president dels geògrafs espanyols ha manifestat que aquest increment es xifra en 0,8 graus de mitjana des de 1980, en un procés d’acumulació de calor, sobretot, en els mesos de primavera (maig-juny) i que es perllonga a l’estiu fins ben entrada la tardor (octubre i començaments de novembre).

05/09/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris