X

Els consumidors consideren “insuficients” els canvis en la factura de la llum

El govern espanyol pretén que més gent es pugui beneficiar del nou abonament social elèctric

20/09/2018

Els consumidors consideren “insuficients” els canvis en la factura de la llum

Les associacions de consumidors veuen amb preocupació els canvis anunciats en la factura de la llum fets pel govern espanyol. Un dels principals és la suspensió temporal de l’impost del 7% a la generació elèctrica. Així, una factura de la llum mensual de 80 euros s’abaratirà entre 2 i 3 euros.
 Més de 15.000 abonats balears encara no han sol·licitat el nou bo social elèctric

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, defensa la mesura dient que ens trobam en un moment excepcional per l’alt preu de l’electricitat. De fet, FACUA denuncia que només la primera meitat d’aquest mes de setembre, la factura de l’usuari mitjà s’ha encarit més de 2 euros i mig.

L’associació La Defensa demana que es canviï la composició de les factures. Ara mateix, l’usuari domèstic paga només un 28% per l’energia consumida. El gran consumidor, un 51%. La resta són impostos i despeses fixes.

El govern espanyol no preveu baixar l’IVA de la factura de la llum. Continuarà sent del 21%. El que sí que farà és eliminar l’anomenat “impost al sol”.

També hi haurà canvis en l’abonament social elèctric. La realitat és, segons xifres del ministeri, que amb l’abonament actual hi ha un milió 700.000 beneficiaris manco a l’estat que amb l’antic. Les causes serien el canvi de requisits i la manca d’informació.

A les Illes, Endesa té registrats 34.912 beneficiaris amb el bo antic que finalitza el pròxim 7 d’octubre. En canvi, només 19.654 persones s’han acollit a l’abonament actual a dia d’avui, uns 15 mil beneficiaris manco.

El nou bo social anunciat pretén incrementar les xifres de beneficiaris, pujant el límit de renda anual per accedir a les ajudes. També es crearà un nou abonament tèrmic. Una ajuda directa al cost de la calefacció que inclou el gas i no només l’electricitat.

L’abonament social es tracta d’un descompte en la factura de la llum que pot anar del 25 per cent a la totalitat. Inclou persones vulnerables, en risc d’exclusió social, famílies nombroses i pensionistes sempre que compleixin els requisits. Es calcula que hi ha 4,6 milions de llars a Espanya en risc de pobresa energètica.

20/09/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris