X

El vent i la mala mar complica l’operatiu de recerca del petit Arthur

Les llanxes de recerca, de moment, no sortiran perquè la mar està molt moguda i la visibilitat del fons és nul·la

14/10/2018

El vent i la mala mar complica l’operatiu de recerca del petit Arthur

Imatge d'ahir dissabte d'una llanxa de la Guàrdia Civil.

L’operatiu de recerca del petit Arthur, el nin desaparegut des de dimarts passat per la torrentada, es complica. Els efectius han hagut de modificar l’estratègia de recerca per adaptar-se al vent i la mala mar que hi ha a hores d’ara a la zona de la desembocadura del torrent de ses Planes a s’Illot i la primera línia marítima, on se centra la cerca.

La consellera d’Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha detallat que el dispositiu d’avui diumenge està centrat en la cerca del menor de 6 anys, per la qual cosa “s’està escombrant una altra vegada el torrent però la prioritat de la cerca en aquest moment està en la mar”, ha afirmat.

Hi ha en total 203 persones centrades en la cerca (bombers, guàrdies civils i membres de la Unitat Militar d’Emergències). A primera hora han sortit 3 embarcacions (dues de la Guàrdia Civil i una de Salvament Marítim), però s’han hagut de retirar per les males condicions de la mar i esperen poder reprendre la navegació quan sigui possible.

Els efectius estan treballant en primera línia de costa, en la desembocadura del torrent de ses Planes i a la primera zona marítima, amb el suport des de l’aire per tres helicòpters que sobrevolen la zona. Al matí, aquests helicòpters no havien pogut sortir pel vent que bufava en la zona.

Cladera ha indicat que si bé la idea era anar fins a 8 milles mar endins (14 km), de moment han retornat a la primera línia de costa si bé quan es pugui es restablirà la cerca marítima. “No anem a aturar de cercar al menor ni anem a reparar en mitjans”, ha recalcat Cladera. “Tant de bo la cerca pogués acabar avui per calmar una mica el dolor i l’angoixa, encara que el dolor seguirà existint. Continuarà demà amb els efectius que estimin els organismes d’emergències, el que faci falta”, ha afegit.

Ha precisat que la cerca la guien mitjans especialitzats “que puguin determinar amb càlculs matemàtics de manera més exacta on podria estar, amb càlculs de les marees i tenint en compte també el pes del menor”.

 

Alerta taronja

Davant les condicions meteorològiques adverses, Emergències ha activat l’índex de gravetat 1 del pla Meteobal, associat a l’alerta meteorològica taronja, per la qual cosa la consellera Cladera ha demanat precaució a la ciutadania, perquè pot haver-hi pluges i tempestes.

A més dels 203 efectius centrats en la cerca, hi ha altres 100 efectius més treballant a restablir la normalitat al municipi. Cladera ha explicat que la xifra s’ha reduït avui respecte als darrers dies en ser diumenge i perquè els efectius associats a la neteja, manteniment i infraestructures “porten molts dies treballant i a alguns avui se’ls ha donat cert descans i demà ho reprendran”.

Avui ja s’han obert els accessos de trànsit rodat al municipi de Sant Llorenç, el més damnificat, controlats per la Guàrdia Civil per començar a tornar a la normalitat. Hi ha també altres 200 voluntaris civils treballant en les tasques de recuperació de la normalitat a cases particulars i al cementiri. “Aquests dies hi ha hagut un allau extraordinari de solidaritat, dels qui han vingut a ajudar a netejar al municipi i li han canviat la cara, amb un efecte de moral important”, ha lloat la consellera.
Sant Llorenç ja no necessita més donacions de roba

Cladera ha explicat que “aquesta solidaritat material o humana no fa tanta falta perquè el municipi torni a la normalitat però s’estan demanant professionals especialitzats de la construcció i a més es fa una crida a la cooperació econòmica perquè les quanties es destinin a ajudar a les famílies, al marge de les quals puguin instrumentar les administracions públiques”.

Fins a ahir dissabte, s’havien recollit donatius per 179.000 euros en els dos comptes bancaris per recollir aportacions econòmiques per a l’Ajuntament. Cladera ha precisat que les ajudes de l’Estat estan decretades i les de la comunitat autònoma s’estan instrumentalitzant igual que les ajudes municipals d’emergència social que coordina l’Ajuntament.

Quant a l’avaluació dels perjudicis, de moment és solament parcial i no hi ha una suma total de quantificació de danys.

14/10/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris