X

55 anys de Félicette, l’única moixa que ha anat a l’espai i n’ha tornat

L'any 1963, la van llançar a 157 quilòmetres de la Terra i durant prop de 15 minuts va estar sense gravetat

20/10/2018

55 anys de Félicette, l’única moixa que ha anat a l’espai i n’ha tornat

The Sydney Morning Herald - Oct 20, 1963.

Primer va ser Laika, després Félicette. Ara fa 55 anys, França va enviar un moix a l’espai a fer carrera especial.

El 18 d’octubre de 1963, una moixa de carrer de París es va convertir en el primer i darrer felí en viatjar a l’espai. La van llançar a 157 quilòmetres de la Terra en un coet i durant prop de 15 minuts va estar sense gravetat, suspesa en la foscor immensa.

El seu coet es va elevar fins a sis vegades la velocitat del so i la va exposar a 9.5 G de força. Quinze minuts més tard, va tornar sana i salva a la Terra en un paracaigudes.

Félicette va ser un dels 14 moixos seleccionats pel programa espacial francès per sotmetre’s a un entrenament de vol espacial. La seva participació va ser una gran fita per a França, que acabava de convertir-se en la tercera agència espacial civil del món (després dels EUA i la Unió Soviètica).

L’entrenament va sotmetre els animals a la mateixa centrifugadora que utilitzen els astronautes durant el seu entrenament de verificació prèvia.

Els gats també tenien elèctrodes implantats en els seus cervells perquè els científics poguessin controlar la seva activitat neurològica.

 

20/10/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris