X

“Angoixa” a les gestories per la inseguretat jurídica causada pel Suprem amb les hipoteques

La firma d'escriptures es paralitza a Balears davant la incertesa sobre qui ha de pagar el tribut

22/10/2018

“Angoixa” a les gestories per la inseguretat jurídica causada pel Suprem amb les hipoteques

El Tribunal Suprem ajorna fins dia 5 de novembre la decisió final sobre qui ha de pagar l’impost de les hipoteques. Però de moment, els insòlits canvis d’opinió de l’Alt tribunal ja han tengut conseqüències. Gestors i notaris asseguren que la firma d’hipoteques s’ha paralitzat a Balears.

Les operacions de gran envergadura són les estan quedant més enlaire, segons el Col·legi de gestors administratius. I és que, davant els dubtes, ningú es vol comprometre.

Els professionals afectats lamenten la inseguretat jurídica que està causant els vaivens del Suprem. “Ens crea una situació d’autèntiuca angoixa. No sabem què li hem de dir a una client”, ha afirmat, a IB3 Notícies, el Vicepresident del Col·legi de gestors administratius de les Balears, Bartomeu Antich.

Es recomana esperar a la decisió final

La recomanació generalitzada és que aquells qui tenguin marge esperin. I els que no, que vagin molt alerta. L’associació en defensa dels consumidors Consubal alerta davant possibles “trampes legals o pactes exprés” als qui no estiguin en disposició d’ajornar les signatures. Consubal dóna per fet, a més, que la polèmica s’acabarà resolent a Europa.

Per ara, la pilota continua a la teulada del Tribunal Suprem. El seu president, Carlos Lesmes, ha decidit guanyar temps després de reunir-se, aquest dilluns, amb els sis magistrats que van signar, dijous passat, la polèmica sentència.

El gran dubte és si aquesta és d’aplicació retroactiva. En aquest sentit, els tècnics d’Hisenda calculen que es podrien reclamar 3.600 milions d’euros a tot l’Estat. A Balears, serien 178 milions. Això, si només s’aplica als darrers quatre anys, període en què l’impost encara no ha prescrit.

Aquests dubtes han enfonsat les entitats financeres que han perdut 3.000 milions d’euros de capitalització, en la jornada d’aquest dilluns. Els bancs ja han deixat de guanyar més de 8.000 milions, a la borsa, des de dijous.

22/10/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris